PLENKOVIĆ PONOVNO APELIRAO! ‘Danas imamo cjepivo i nema razloga da brojevi budu ovako visoki, a cjepivo štiti od velikih rizika bolesti’

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Predsjednik Vlade Andrej Plenković na početku sjednice Vlade u četvrtak rekao je da je razdoblje hladnijeg vremena donio značajan porast novozaraženih od koronavirusa. To ukazuje i na važnost cijepljenja, osobito starijih sugrađana. Svaka četvrta starija osoba od 65 godina, a njih ima dosta ili 27 posto su u visokom riziku u slučaju da obole od Covida-19.

“Sa sadašnjom stopom smrti premašit ćemo uskoro 9000 preminulih. Danas imamo cjepivo i nema razloga da brojevi budu ovako visoki, a cjepivo štiti od velikih rizika bolesti. Stav struke, liječnika i Znanstvenog savjeta je da se ljudi trebaju cijepiti. Od početka listopada 74 posto hospitaliziranih nije bilo cijepljeno. Od priključenih pacijenata na respirator 80 posto nije bilo cijepljeno. Od ukupnog broja preminulih 98 posto je imalo iznad 50 godina. Naglašena je važnost cijepljena osobito starijih osoba. Svi smo suglasni sa stavom HZJZ-a o trećoj dozi koja se treba primijeniti na imunokompromitirane te na zdravstvene djelatnike”, rekao je Plenković.

Dodao je kako su cijepljeni “svojevrsni rezervoar” širenja virusa. “Činjenica je da i cijepljeni mogu oboljeti, ali imaju puno lakše simptome”, istaknuo je.

Osvrnuo se i na sastanak Europskog vijeća koji se održava u četvrtak, ali o tome će više riječi biti u petak.

 



Facebook Comments

Loading...
DIJELI