PLENKOVIĆ PORUČIO S GOVORNICE: ‘Hrvatska stoji uz svoje heroje i neće prihvatiti da Srbija procesuira hrvatske branitelje’

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Opći sabor HDZ-a održava se u subotu u Zagrebu. Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je da “Hrvatska stoji uz svoje heroje” pa neće prihvatiti da Srbija procesuira hrvatske branitelje, referirajući se na optužnice iz Srbije protiv četiri vojna pilota, objavio je HRT.

“S obzirom na određene inicijative i zahtjeve koji prema Hrvatskoj dolaze, prošle godine vezano uz operaciju Bljesak, a ove godine vezano uz operaciju Oluja, Hrvatska ne prihvaća da Srbija, koja sama sebi daje tzv. kvaziuniverzalnu nadležnost, procesuira ljude koji nisu njezini državljani za navodna kaznena djela koja nisu počinjena na njezinom teritoriju. Hrvatska se branila u Domovinskom ratu, branila se od agresije velikosrpskog Miloševićevog režima pa sigurno Vlada i HDZ neće dopustiti da 27 godina nakon pobjede u Domovinskom ratu tužiteljstvo, bilo da je riječ o BiH ili Srbiji, diže optužnice protiv hrvatskih zapovjednika, generala ili pilota. Hrvatska država i svi mi stojimo uz naše heroje”, naglasio je Plenković.

U govoru je posebnu zahvalu uputio prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu “na viziji, snazi, mudrosti, odlučnosti i umješnosti” da predvodeći hrvatski narod uz hrvatske branitelje ostvari samostalnu Hrvatsku, u čemu je HDZ imao ključnu ulogu.

“Danas i mi djelujemo na temelju njegove političke doktrine”, istaknuo je Plenković.

Obratio se i članovima stranke te napomenuo kako je HDZ jak onoliko “koliko je jak svatko od članova stranke”.



Na kraju je posebno zahvalio utemeljiteljima stranke, obiteljima onih čiji su članovi poginuli ili stradali u Domovinskom ratu te hrvatskim braniteljima, vojnicima, policajcima, dragovoljcima, “svima koji su dali život za našu slobodu”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI