PLENKOVIĆ PREDSTAVIO PAKET MJERA VRIJEDAN GOTOVO 21 MILIJARDU KUNA: ‘Ograničavaju se cijene električne energije i plina kao i osnovnih prehrambenih namirnica’

Screenshot/N1

Na sjednici hrvatske Vlade premijer Andrej Plenković i ministri predstavili su paket mjera za ublažavanje udara rasta cijena energenata.

Kako je ranije najavio Plenković, taj će paket mjera “biti pravedan, snažan i sveobuhvatan, obuhvaćati će cijene struje i plina, te limitirati rast cijena određenih proizvoda”.

Paket mjera je vrijedan gotovo 21 milijardu kuna za građane, ustanove i poduzeća.

No, već postoje problemi i prigovori pa su tako u Poljoprivrednoj komori rekli da su i mljekarska i mesna industrija, pogotovo segment proizvodnje svinjskog mesa, već na koljenima te kako bi ograničavanje cijena dovelo do još većih problema.

Na početku sjednice Vlade premijer je rekao kako je sjednica Vlade posvećena jesenskom paketu mjera.Umjesto uobičajenog uvodnog govora, putem prezentacije je pokazao koje su to mjere koje očekuju građane i poslodavce.

“Uzroci energetske krize i rasta cijena nalaze se na globalnoj razini. Potrebno je osvijestiti što globalno poskupljenje donosi na rekordni rast cijena nafte, plina, struje i ugljena. Barel nafte prije dvije godine iznosio je 47 dolara, a danas je 93 dolara. Plin je koštao 12 eura MWh, a danas je njegova cijena 216 eura po MWh. To je dosad neviđen izmijenjen kontekst globalnog poskupljenja”, rekao je Plenković.

Zahvaljujući mjerama Vlade, drži se stabina cijena plina za kućanstva.

“Kada je riječ o kućanstvima idemo na ograničene cijene električne energije, a mjera je fiksirana na razdoblje od 1. listopada do 31. ožujka. Oni koji će potrošiti el. energije do 2500 kWh plaćat će 59 eura po MWh. Ukoliko kućanstva potroše više od 2500 kWH plaćat će 88 eura MWh, ali dio koji se potroši iznad 2500 kWh. Javnom i neprofitnom sektoru osigurava se jeftinija električna energija u visini univerzalne usluge za kućanstvo s prosječnom cijenom od 62 eura po MWh. Ova mjera odnosi se, među ostalim, na vrtiće, škole i fakultete”, istaknuo je premijer.

Govorio je i o poduzetništvu te o ograničenju cijena električne energije za njih.

Ograničen je rast cijena za kućanstva i do sada je bio minimalan rast cijena plina i struje kao i cijena toplinske energije gdje se ne mijenja cijena po toplinskom satu. Rekao je i kako su u Vladi svjesni da se dio građana grije na drveni ogrjev.

“Dugoročniji cilj je poticanje zelene energetske tranzicije”, istaknuo je Plenković.

U drugom dijelu paketa mjera nalaze se mjere za ograničavanje cijena osnovnih prehrambenih namirnica.

“Limitirani su sljedeći proizvodi: jestivo suncokretovo ulje na 15,99 kuna, mlijeko na 7,39 kuna, glatko brašno na 5,99 kuna, oštro brašano na 6,29 kn, šećer na 7,99 kn, cijelo pile na 24,99 kn, svinjski vrat s kosti na 24,99 kn, svinjska lopatica bez kosti na 24,99 kn,  miješano mljeveno meso na 32,99 kn”, rekao je.

Premijer je naglasio kako su povećane socijalne naknade za najugroženije.

Vlada će dati i jednokratnu naknadu umirovljenicima u četiri kategorije do najviše visine mirovine od 4360 kuna.

“Od 1. siječlnja 2023. idu s prijedlogom povećanja najniže mirovine za tri posto. Osim toga, vodi se računa i o nezaposlenima”, rekao je Plenković.

Napomenuo je kako se vodi računa i o studentima.

“Vodimo računa i o našim poljoprivrednicima i ribarima kojima su porasli troškovi te ima dajemo potpore. Naravno da vodimo računa i o onima koji rade te želimo ići s ustaljenim smjerom, a to su porezna rasterećenja te povećanje neoporezivih primitika. Te mjere poduzetnicima otvaraju prostor za stimulaciju zaposlenih kroz povećanje neoporezivih primitika, a za provedbu te mjere bit će nadležno Ministarstvo financija”, istaknuo je premijer.

Govorio je i o tome kako rade i na energetskoj učinkovitosti kuća i višestambenih zgrada. Potiče se izgradnja sunčanih elektrana. Želi se potaknuti prijelaz na obnovljive izvore energije.

HBOR će imati posebne mjere za poduzeća u teškoćama kroz kredite i jamstva.

“Paket će zaštititi građane i cijeli vladin, nevladin, profitni i neprofitni sektor te poduzeća. Omogućit ćemo mirnu jesen i zimu. Država je osigurala sredstva, zaštitit ćemo građane. Istodobno krećemo dugoročno sa snažnim ulaganjem obnovljivih izvora energije. U ovom trenutku ne znamo koliko će ova kriza trajati. Još jednom šaljemo poruku odgovornosti i štednje energije. Svi se u ovim okolnostima trebaju držati vrlo jasnih preporuka. Predložit će se Saboru poseban porez na dobit radi pravilne raspodjele tereta krize. Ona poduzeća koja ostvaruju značajnu dobit imat će poseban porez na dobit. Ovo nije mjere prekomjerne dobiti i ona moralno nije prihvatljiva”, naglasio je Plenković.

 

 

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI