PLENKOVIĆ PRIPREMA ZAMKU STIERU I KOVAČU! Stier mu uzvraća dvojicom neočekivanih suradnika

Patrik Macek/PIXSELL

Nakon što je HDZ-ova kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović izgubila predsjedničke izbore, u vladajućoj stranci krenulo je propitkivanje sudbine šefa Andreja Plenkovića, a na njega je prvi otvoreno nasrnuo Miro Kovač, bivši ministar vanjskih poslova, koji uostalom svoje ambicije za preuzimanjem stranke ne krije posljednjih nekoliko mjeseci.

Dobro upućeni u zbivanja unutar HDZ-a svjedoče da Kovač doista ima prostora i šanse za preuzimanje stranke. ”On je dobro detektirao to da je Plenković djelom odgovoran za rezultat predsjedničkih izbora, ta rečenica bila je početak njegove kampanje za unutarstranačke izbore, Miro je na terenu omiljem, dobro kotira među članstvom, i ima soldinu terensku potporu, ali njemu će problem predstavljati i Davor Ivo Stier, kojega se definitivno ne smije podcijeniti. Napuštajući Plenkovićevu vladu s HNS-om, Stier je porastao u očima HDZ-ovaca, ostavio je dojam principijelnog političara, a to se u stranci itekako cijeni”, navodi naš sugovornik blizak ovom konzervativnom dvojcu.

No, napominje da bi baš jaz među njima dvojicom mogao ići na ruku Plenkoviću. ”Stier je Kovača pozivao na suradnju, ali ne ide, i jedan i drugi žele isključivo predsjedničku fotelju, a na toj raslojenosti Plenković bi ih mogao dobiti, jer će se konzervativni glasovi podijeliti među njima, istodobno, treba razumijeti i njih. Stier je godinama negdje u pozadini, on ima veliko iskustvo i znanje, želi vladati, dobar je s Mostovcima i ljudima iz Škorina tima pa to uopće ne bi bilo loše za parlamentarne izbore, ali i Kovač je ambiciozan, pa prema tome ne mogu niti pronaći zajednički jezik”, smatra naš sugovornik, napominjući da bi Stieru u korist mogla ići i potpora vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave s kojim je stalno na vezi.

”Da, Penava je i sam najavljivao kandidaturu za šefa stranke, ali ništa od toga, nema on taj kapaitet, on želi ući u Predsjedništvo, i u tome će vjerojatno i uspjeti”, ocijenjuje naš sugovornik nadalje napominjući da bi uz Penavu najvažniji Stierov saveznik mogao biti Damir Jelić.

”Karlovački župan ne istupa često u javnost, ali on itekako ima utjecaja, konzervativac je, blizak je Stieru, a osim toga vidjeli ste i sami on svoju županiju drži pod kontrolom, to su pokazali i rezultati predsjedničkih izbora”, zaključuje naš sugovornik.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI