Plenković se odrekao Brkića: Rečenica kojom ga je pokopao?

screenshot

Premijer Andrej Plenković potvrdio je da HDZ neće podržati HNS-ove amandmane na Zakon o udomiteljstvu, kojima ta stranka traži da udomitelji budu i životni partneri, piše Tportal.

“Vlada će ostati vrlo jasna na poziciji iz prvog čitanja. Taj zakon se kvalitetno pripremao i analizirale su se sve odredbe. Smatramo da je on primjeren i kvalitetan okvir kojim će se poboljšati cijeli koncept udomiteljstva” rekao je Plenković u Saboru.

Na pitanje hoće li Vlada provjeravati i da li su samci homoseksualne osobe. Premijer je odgovorio: “Vlada to ne može ni po kakvoj osnovi. Ono što smo ugradili u ovaj zakon su nova, kvalitetnija i bolja rješenja nego što su bila prije. vodite računa da svak politička stranka ima svoja načela i vrijednosti i tako ih ima i vodeća stranka u ovoj koaliciji, HDZ koji na ovakvim pitanjima ima principijelne stavove.”

Dodao je “Moj osoban stav reflektira zakon kakav smo uputili u Sabor.” Rekao ej i da se predloženim zakonom ne krši Ustav. “Ako netko to želi testirati, ima načina da to napravi”.

“Nije ista stvar, velika je razlika između onoga što se događa na Vladi i što se događa u Saboru. Postoje pitanja koja dolaze na dnevni red koja imaju neke etičke dimenzije i političke stranke koje imaju svoje vrijednosti ne dijele iste stavove. i to je jedno od takvih pitanja. Mene tu ništa ne iznenađuje, pa mi se ovo ne čini problematičnim u smislu stajališta političkih stranaka. Niti će vlada niti parlamentarna većina doći u pitanje zbog ovog amandmana”, rekao je Plenković te dodao da je HNS glasao protiv zakona na Vladi ne bi doživio sudbinu Mosta.



Na pitanje muče li ga odnosi s koalicijskim partnerima, koji sada izlaze u javnost s nekim svojih zahtjevima, Plenković je rekao:”Naš cijeli izborni sustav je takav da teško da netko dobije 50 plus jedan posto. Svaka parlamentarna većina, koalicija, zahtijeva fleksibilnost, dijalog, kompromise… Postoje teme oko kojih se lakše dogovorimo, postoje teme na kojima se u ovo vrijeme, a vrijeme je usvajanje proračuna, malo više gleda kako će najšira javnost na neke teme gledati i kako će se skupiti neki politički poen. Ja na doživljavam normalnim dijelom političke utakmice.”

Kako piše Tportal, progovorio je i o aferi SMS, u kojoj se spominje i zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić. “Nismo se vidjeli, mislio sam da ćemo se vidjeti danas. Očekujem da se afera rasvijetli do kraja. Što više informacija izlazi u javnost, a ne mogu reći što je tu točno i istina, to izgleda sve gore i sve lošije” rekao je Plenković.

Upitan ne bi li trebao tražiti neke odgovore od Brkića, kazao je: “Nisam istražitelj niti policija. Važno je da se utvrde činjenice, što je točno, a što nije. Bavimo se aferom u kojoj je jedna od glavnih tema bila fabrikacija. Ako se tim jedna skupina ljudi bavila duže vremena, onda je nužno da se rasvijetle te teme. Ja kao premijer nemam uvida u istragu. Imam dovoljno političkog iskustva da zadržim oprez, ali sve što se ovoga tiče postaje sve lošije i zahtijeva, po meni, daljnje korake”dodao je.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI