PLENKOVIĆ SE SASTAO S ERDOGANOM: Tražio ga je pomoć za reformu izbornog zakona u BiH

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković danas sudjeluje na samitu Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) u turskoj Antaliji gdje se sastao s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom od kojeg je zatražio potporu u traženju poštivanja jednakopravnosti triju naroda i provođenju izborne reforme u BiH.

“Jedna od tema bila je i Bosna i Hercegovina, pri čemu sam naglasio kako je Hrvatskoj posebno važno da su sva tri konstitutivna naroda u BiH jednakopravna, osobito Hrvati kao malobrojniji“, nakon sastanka je kazao Plenković.

“U procesu dogovora unutar političkih stranaka i institucija BiH važno nam je da se postigne konsenzus i o reformi izbornog zakonodavstva, pri čemu sam tražio potporu Turske“, dodao je premijer.

“Naravno da Turska ima u političkom smislu bliže odnose s Bošnjacima u BiH, u konačnici i s političkom strankom SDA, pa je zato važno da mi, i Turska i Hrvatska, u dijalogu s nama bliskim i prijateljskim institucijama i strankama tražimo rješenje koje će omogućiti da se svi narodi i građani u BiH osjećaju zadovoljno“, rekao je Plenković.

Ocijenio je kako su odnosi između Hrvatske i Turske izrazito kvalitetni i prijateljski i rekao da je na hrvatskom tržištu prisutan niz turskih kompanija te da s turske strane postoji veliki interes da se da suradnja intenzivira.



Turskom predsjedniku je na sastanku kazao i kako Hrvatska cijeni činjenicu da Turska prima ogroman broj izbjeglica, zbog čega se nije ponovilo aktiviranje zapadnobalkanske migrantske rute koja je jedan od razloga neuobičajenog funkcioniranja šengenskog prostora.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI