Plenković: Slovenija neće vječito blokirati Hrvatsku

Goran Mehkek/Cropix

Hrvatski premijer, Andrej Plenković izjavio je u petak u Bruxellesu, da Slovenija neće moći unedogled blokirati ulazak Hrvatske u šengenski prostor. “Ne mogu unedogled blokirati, mi imamo dovoljne mehanizme,samo ću to reći”, rekao je Plenković.

Tijekom trodnevnog boravka u Bruxellesu Razgovarao je s nizom najviših europskih dužnosnika. U četvrtak je razgovarao s novoizabranom predsjednicom Europske komisije, Ursulom von der Leyen, predsjednikom Europskog parlamenta, Davidom Sassolijem i aktualnim predsjednikom Komisije Jean-Claudom Junckerom. U petak se sastao s potpredsjednikom Komisije za euro i socijalni dijalog Valdisom Dombrovskisom te finskim premijerom Anntijem Rinneom, čija zemlja trenutačno predsjedava Vijećem EU-a.

Zatim slijede sastanci s povjerenikom Europske komisije za europsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannesom Hahnom  i povjerenikom za proračun i ljudske resurse, Guentherom Oettingerom. Za petak navečer predviđen je susret s belgijskim premijerom, Charlesom Michelom, koji od 1. prosinca preuzima dužnost predsjednika Europskog vijeća. Posjet će završiti u subotu, sastankom s predsjednikom Europskog vijeća, Donaldom Tuskom.

Plenković je rekao da nije realno očekivati odluku za vrijeme hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a u prvoj polovici sljedeće godine. “Ne očekujem bilo kakvu odluka za vrijeme našeg predsjedanja”, rekao je, dodajući da nije realno da zemlja predsjedateljica stavlja na dnevni red tako krupnu političku temu koja se na nju izravno odnosi. “Mi smatramo da smo ispunili kriterije, sada će se voditi politika rasprava, ali ne za našeg predsjedanja. Kriteriji za ulazak u Schengen su objektivni, mi smo ih ispunili i ako bude nekih političkih pitanja mi ćemo ih rješavati na Vijeću”, kazao je Plenković.

Dodao je da ne očekuje probleme od država koje se protive ulasku Bugarske i Rumunjske u Schengen. Te dvije zemlje imaju pozitivnu ocjenu o ispunjavanju kriterija još od 2011. godine.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI