PLENKOVIĆ SMATRA KAKO ĆE NAM UVOĐENJEM EURA STANDARD PORASTI: ‘U zemljama koje su uvele euro plaće su rasle’

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je primio potpredsjednika Europske komisije za gospodarstvo Valdisa Dombrovskisa.

Glavna tema sastanka su pripreme za ulazak Hrvatske u europodručje, provedba Nacionalnog plana oporavka i otpornosti te očuvanje gospodarske stabilnosti i oporavak nakon krize uzrokovane pandemijom Covid-19.

U Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici započela je sjednica Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u Hrvatskoj. Na sjednici sudjeluje i Dombrovskis.

“Strateški prioritet ove Vlade je ulazak u Schengen, na dnevni red političkog odlučivanja doći ćemo krajem ove ili iduće godine, a drugi prioritet je uvođenje eura”, kazao je na početku Plenković. Govorio je o iskustvu drugih zemalja s uvođenjem eura.

“Nestat će valutni rizik, mjenjački troškovi, potaknut će se strana ulaganja, a to će imati dodatni efekt na naš kreditni rejting. To će olakšati i hrvatski izvoz, a utjecat će i na dolazak turista. U zemljama koje su uvele euro, povećale su se brutto plaće, bile su više od razine cijena. Dakle plaće su rasle. Životni standard je znatno porastao nakon uvođenja eura”, kazao je premijer te dodao da ćemo za ulazak biti spremni 1. siječnja 2023. godine.



Europska komisija i države članice europodručja s Hrvatskom su u petak potpisale Memorandum o razumijevanju u kojem se utvrđuju koraci koji će Hrvatskoj omogućiti da započne s proizvodnjom eurokovanica nakon što dobije zeleno svjetlo za ulazak u europodručje. Pripremne radnje za uvođenje eura uključuju i izradu određene količine testnih eurokovanica.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI