PLENKOVIĆ STRAHUJE OD GRAĐANSKOG BUNTA: Sve upućuje na to da će cjepivo protiv korone biti sezonskog karaktera

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Premda premijer Andrej Plenković samouvjereno uvjerava naciju kako novih mjera i zatvaranja neće biti, zračak znoja na čelu maskiranog ministra zdravstva Vilija Beroša naslućuje da su pred nama teški dani.

Nije Plenković od mjera odustao zato što je to htio, već zato što druge opcije nema – prepričavaju njegovi suradnici, tvrdeći kako su mjere uz ostalo postale fleksibilnije kako bi se zaustavilo isplaćivanje potpora poduzetnicima pošto država za to više nema novca.

Silne je novce država zato ulupala u kampanju za cijepljenje koja, na Plenkovićevo i Beroševo razočaranje, među građanima nije pala na plodno tlo.

Podijele između cijepljenih i necijepljenih građana sve su izraženije, paralelno s time i podjele između maskera i antimaskera, a otpor stiže u, za Stožer, nezavidnom trenutku, odnosno nedugo nakon što su najavili da će treće doze cjepiva biti ne definirajući za koga će ono biti nužno.

Broj oboljelih i umrlih ponovno raste, Beroš pak to pripisuje onima koji odbijaju otići pod iglu, a ni promocija covid-potvrde kao jamstva za slobodu ne daje rezultate. Zato je Beroš odlučio zaigrati na sve ili ništa pa bi tako uskoro svi zdravstveni djelatnici, medicinsko i nemedicinsko osoblje po bolnicama i drugim zdravstvenim ustanovama na svoja radna mjesta moglo dolaziti s covid-potvrdama, testovima ili pak potvrdom o tome da su preboljeli korona virus. Nakon medicinara na redu su navodno djelatnici centara za socijalnu skrb i zaposlenici u domovima za starije osobe, a potom i zaposlenici u prosvjeti.



Već sada, Beroševe najave izazvale su žestok bunt među medicinskim sestrama. Dio njih tvrdi da na prisile i ultimatume neće pristati jer ih je ionako premalo pa im vladajući ne mogu ništa. Takav stav iz redova struke ne ide u prilog promociji treće doze, baš kao što kampanji za cijepljenje ne idu u prilog podaci iz Izraela gdje se velika većina građana odavno cijepila dvjema dozama, a odnedavno uvelike i trećom dozom, no bez obzira na to situacija s koronom kod njih nije blistava.

Kako za sada stvari stoje, sve upućuje na to da će cjepivo protiv korone biti sezonskog karaktera, posebice za one koji pripadaju rizičnoj skupini, no nitko iz vladajućih redova u trenutnoj atmosferi to se ne usudi izgovoriti na glas već se nadaju kako će im vrijeme ići u prilog pa da će i rasprave na tu temu postati bespredmetne.

Očigledno je da u svakom slučaju korona ostaje jedna od najvrućih tema i u ovoj političkoj jeseni. Nije to ugodno premijeru Plenkoviću koji strahuje od građanskog bunta dok njegov kolega s Pantovčaka, Zoran Milanović, propitkuje mjere Stožera i zaziva povratak normalnom životu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI