Plenković: Striktna provedba uredbe o granicama za Hrvatsku kao turističku zemlju je neodrživa

Zarko Basic/PIXSELL

Jutros je premijer Plenković bio u kontaktu sa slovenskim kolegom Cerarom i apelirao još jednom na Sloveniju da pređe sa sustavne na ciljanu kontrolu na granicama

Na početku današnje sjednice, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković osvrnuo se na aktualne teme.
Govoreći o situaciju u Agrokoru, podsjetio je da je donesen Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja te da je u ponedjeljak, nakon aktivacije Zakona, imenovan izvanredni povjerenik u tom koncernu.
Istaknuo je da je Vlada, i parlamentarna većina, na tom pitanju koje je prijetilo ozbiljnom gospodarskom i financijskom krizom reagirala ne samo pravovremeno, učinkovito i odgovorno, već je pokazala da u ovakvoj krizi ima snage za političko vodstvo i za rješavanje problema.
Upozorio je da bi u drugom scenariju, koji ne bi podrazumijevao donošenje Zakona, njegovu aktivaciju i imenovanje izvanrednog povjerenika, danas bili u kontekstu uobičajenog stečajnog postupka koji bi prijetio gubitkom radnih mjesta, manjkom poreznih prihoda i daljnjim nekontroliranim, lančanim financijskim procesima koji bi ugrožavali gospodarstvo.
„Ništa od toga nije se dogodilo niti će se dogoditi zbog našeg djelovanja, donošenja odluke i preuzimanja odgovornosti“, naglasio je Plenković.
Dodao je da će danas banke dati 80 milijuna eura Agrokoru za dostavljanje svježe likvidnosti za poslovanje kompanije, a ugovor koji će se potpisati bit će otvoren i za one banke koje još trebaju određena odobrenja svojih centrala. „Time će se osigurati da svi zaposlenici Agrokora prije Uskrsa dobiju plaće i da krenu isplate dobavljačima, onim najmanjima i onim najugroženijima“, rekao je Plenković.
Imenovano je i privremeno vjerovničko vijeće, što je bio jedan od preduvjeta kako bi se moglo krenuti dalje s ugovaranjem kredita nakon aktivacije Zakona.
Premijer Plenković kazao je kako od izvanrednog povjerenika očekuje da detaljno snimi stanje u kompaniji i nakon inicijalne stabilizacije poslovanja krene u drugu fazu koja treba omogućiti dugoročnu održivost poslovanja i stabilnost hrvatskog gospodarstva.
Ponovno je naglasio da se ne radi o spašavanju bilo kojeg pojedinca ili kompanije. „To je odgovoran potez stabiliziranja hrvatske ekonomije i našeg financijskog sustava“, rekao je Plenković.
Napomenuo je kako je važno da ovo bude i prekretnički trenutak za metodologiju poslovanja u Hrvatskoj. „Svojevrsni transformativni učinak ovog prekretničkog tjedna trebamo iskoristiti pozitivno u budućim poslovnim odnosima između gospodarskih subjekata, pri čemu se njihovo financijsko poslovanje treba odvijati u skladu sa zakonom i na način koji će izbjegavati pretjeranu ovisnost manjih o većim društvima”, kazao je Plenković.
Plenković je istaknuo da će se Zakon idućeg tjedna u Bruxellesu temeljito na stručnoj razini pojasniti Europskoj komisiji, uzimajući u obzir da je predsjednika Junckera već upoznao s razlozima izvanrednog djelovanja u izvanrednim okolnostima.
Izrazio je nadu da će i Nacionalni program reformi, koji je u fazi dovršetka, biti jedna od temeljnih poruka svim međunarodnim partnerima da ova Vlada kreće u proces strukturnih reformi. Dijelom je o toj temi bilo govora i jučer, kada je povodom obilježavanja 75. obljetnice KBC-a Zagreb Plenković posebno apostrofirao stanje u hrvatskom zdravstvu.
,,Vlada Republike Hrvatske notificirala je države članice i Europsku komisiju o prelasku sa sustavne kontrole na granicama, sukladno Uredbi o pojačanoj kontroli Schengenskih granica, na takozvanu ciljanu kontrolu”, izvijestio je premijer Plenković.
Poručio je da je Vlada angažirana u dijalogu s Mađarskom i sa Slovenijom.
Jutros je premijer Plenković bio u kontaktu sa slovenskim kolegom Cerarom i apelirao još jednom na Sloveniju da pređe sa sustavne na ciljanu kontrolu na granicama.
Naglasio je da sustavna kontrola podrazumijeva skeniranje svake osobne isprave ili putovnice, što izaziva velike gužve i dugotrajna čekanja. „Hrvatska je donijela odluku da prelazimo na režim ciljane kontrole, dakle naša će granična policija kontrolirati samo ona vozila za koja se pokaže određena indikacija da je to potrebno. Vjerujemo da će i Slovenija prepoznati negativne efekte u gospodarskom smislu. Hrvatska će učiniti sve što je u njenoj moći da se nađe trajno rješenje. Jasno je da je striktna provedba uredbe za Hrvatsku kao turističku zemlju neodrživa i to ćemo još jednom artikulirati Europskoj komisiji“, rekao je Plenković.
Najavio je donošenje odluke koja će pomoći Borovu u Vukovaru. Kazao je da se radi o zalaganju dionica koje su u vlasništvu države, i to Končara i HT-a, putem CERP-a, čime će HBOR omogućiti davanje kredita Borovu za isplate plaća i poslovanje. Od uprave Borova Plenković očekuje sugestije o načinima restrukturiranja poslovanja te da se na zajedničkim načelima vidi tko bi mogao postati strateški partner za dugoročni opstanak i učinkovitost rada Borova.
„Borovo je izrazito važno za Vukovar i zato Vlada reagira na ovaj način i daje mu podršku“, naglasio je Plenković.
Podsjetio je da je, zajedno s nizom ministara bio prije dva dana u Osijeku, gdje je održana 1. sjednica Vladinoga Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, uz nazočnost svih slavonskih župana, razvojnih agencija te gotovo svih saborskih zastupnika iz IV. i V. izborne jedinice. Na Savjetu je slavonskoj javnosti predstavljen Projekt Slavonija, kao i njegov značaj za preokretanje demografskih trendova, pomoć gospodarstvu, regionalni, ruralni razvoj, prometnu povezanost i obrazovanje.
Premijer Plenković osvrnuo se i na ovotjedni službeni posjet mađarskoga predsjednika Jánosa Ádera, s kojim je razgovarao o nizu pitanja te suradnji s Mađarskom,  pa tako  i o načinima rješavanja pitanja INA-MOL.
“Posjetio nas je i američki senator McCain, nekadašnji predsjednički kandidat. Još jednom su potvrđeni odlični odnosi Hrvatske i Amerike, u kontekstu 25. obljetnice američkog priznanja hrvatske neovisnosti i samostalnosti“, kazao je Plenković.
Napomenuo je i da će Vlada danas donijeti odluku o raspisivanju lokalnih izbora, koja će biti objavljena 20. travnja.
„Prema našim procjenama, izborna kampanja za većinu jedinica lokalne i područne samouprave, počet će najvjerojatnije u nedjelju, 7. svibnja,  i trajat će  12-13 dana, što mislim da je sasvim dovoljno, s obzirom na činjenicu da su na lokalnoj razini kandidatkinje i kandidati, kao i stranke, već poprilično poznati našim sugrađanima“, pojasnio je Plenković.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI