PLENKOVIĆ U BITKU ZA ZAGREB POSLAO I MINISTRE: Svjestan je da njegov kandidat sam ne može osvojiti izbore

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Utrka za zagrebački HDZ-se intenzivira, kampanja za unutarstranačke izbore u vladajućoj stranci, koji se ponavljaju nakon više od godinu dana od posljednjih izbora na kojima su vladajući birali vodstvo svojih lokalnih organizacija bazirana je ponajviše na Zagreb, što zapravo i nije pretjerano iznenađujuće.

Naime, zagrebačka baza od iznimnog je značaja za premijera Andreja Plenkovića, ali i za cijelu stranku pošto se ipak radi o najvećoj bazi u glavnom hrvatskom gradu, kojoj je doduše potrebna cjelovita rekonstrukcija o kojoj posljednjih nekoliko mjeseci učestalo progovaraju nezadovoljni zagrebački članovi stranke.

Kritike na račun Plenkovića zagrebački članovi iznosili su po društvenim mrežama, ali i po raznim grupama nakon čega su snosili sankcije, pri čemu se prema njihovim tezama gušila demokracija u stranci. Gušila se demokracija i utoliko što Plenković prije lokalnih izbora nije želio čuti niti jedan savjet, niti jednu sugestiju, a ponajmanje konstruktivne kritike.

Dobar je dio zagrebačkih HDZ-ovaca dizao glas zbog koalicije s danas pokojnim Milanom Bandićem, no Plenković je tjerao po svojem, a onda se desila iznenadna Bandićeva smrt koja je u cijelosti promijenila smjer kampanje za lokalne izbore, a Plenkovićeva kandidata Davora Filipovića dovela u nezavidan položaj. Uvjereni su i danas HDZ-ovci u glavnom gradu da stranka s Filipovićem nije iskoristila svoj potencijal, ne krive za to njega, već Plenkovića koji se nakon parlamentarnih izbora na kojima je HDZ u Zagrebu odlično kotirao opustio, i prepustio suradnji s Bandićem, koja mu u tom trenu niti nije bila nužna, jer je Bandić u parlamentu izgubio svaki značaj, a HDZ je i bez njegovih žetončića uspio oformiti svoju Vladu.

Kada spominju Plenkovića, HDZ-ovci u Zagrebu s njim poistovjećuju svojeg aktualnog šefa, doktora Mislava Hermana, koji je na prošlim stranačkim izborima na inzistiranje Krunoslava Katičića pod Plenkovićevom palicom bio jedini kandidat te je kao takav preuzeo vodstvo stranke prepuštajući se također toj suradnji s Bandićem koja je bila sve samo ne transparenta. Upravo u tome dio nezadovoljnih članova prepoznaje razlog radi kojeg je HDZ u Zagrebu danas u oporbi, a na čelu grada Tomislav Tomašević čija platforma strelovito raste i na nacionalnoj razini.



Da bi se silazni trend u Zagrebu zaustavio, nezadovoljnici zazivaju promjene na čelu svoje organizacije, a te promjene za sada su im ponudila čak dva kandidata, poznati kipar, osebujni Ivan Kujundžić, čiju je kandidaturu svojedobno podržavao i sam Plenković, ali i poznati liječnik Pavo Kostopeč, koji je na prošlim stranačkim izborima odustao od utrke za šefa zagrebačke organizacije. Odustajanja ovoga puta nema, doktor Kostopeč elegantno je ušetao u kampanju, koja je tek otpočela, a neugodno iznenađeni Plenković postao je svjestan kako Herman ove izbore sam definitivno neće moći dobiti, zato Kostopeču s Hermanom u ring šalje svojih dvoje ministara Josipa Aladrovića i ministricu turizma Nikolinu Brnjac, no u zagrebačkom HDZ-u kažu kako je riječ o korektnim ljudima, ali da oni ne mogu biti Hermanov pa ni Plenkovićev paravan te da je nevjerojatno da se Herman nakon debakla na lokalnim izborima uopće i kandidirao.

Problem s ovih dvoje ministara uz ostalo je i to što oni niti nisu odveć poznati po sudjelovanju u stranačkim aktivnostima, a nije ih se baš viđalo ni u središtu gradskog HDZ-a u Gundulićevoj ulici, no za razliku od ministra Ćorića koji je također član zagrebačke organizacije oni su barem susretljivi i razgovorljivi ljudi, što je očito shvatio i Plenković koji s njima želi stabilizirati vlastitu, ali i poziciju kolege Hermana, kojemu je velika slabost terenski dio kampanje, što je s druge strane Kostopečeva velika prednost, jer je on baš na tom terenskom djelu među članovima jedna od omiljenih zagrebačkih političkih figura.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI