PLENKOVIĆ U PRIŠTINI O EUROINTEGRACIJAMA: ‘Srbija je nekoliko koraka ispred Kosova’

Screenshot/N1

Predsjednik Vlade Andrej Plenković komentirao je sastanak s pre s predsjednikom Vlade Kosova Albinom Kurtijem.

Nakon ceremonije svečanog dočeka, dvojica premijera održala su razgovor iza zatvorenih vrata, a nakon njih su se sastala i izaslanstva.

“Što se tiče europske perspektive Srbije, ona je jednaka kao i svih zemalja u Europi. On je u ovom trenu nekoliko koraka ispred Kosova, s obzirom da ono nije priznato od 5 zemalja članica EU”, rekao je premijer Plenković u svom obraćanju.

Odgovorio je i na pitanje dijeli li stav EU da se svi dogovori postignuti između Kosova u Srbije u Bruxellesu i Washingtonu moraju poštovati:

“Ono što je stav Hrvatske je da podržavamo stabilnost, da smo za deeskalaciju svih napetosti kojima smo svjedočili proteklih tjedana, da je prije svega na Srbiji i Kosovu da pronađu optimalan način nastavka dijaloga i poštovanja ili postojećih dogovora ili postizanja novih dogovora koji će ići u tom smjeru da odnosi budu bolji”, rekao je.



“Hrvatska je zainteresirana da razvija odnose i s Kosovom, a isto tako i da što više normaizira odnose sa Srbijom. Mislimo da je to dobro da stabiliziranje odnosa u cijeloj jugoistočnoj Europi. S naše strane, činit ćemo sve da podupremo odnose normalizacije između Kosova i Srbije”, dodao je plenković.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastat će s predsjednicom Republike Kosova Vjosom Osmani-Sadriu, koja će tom prigodom premijeru Plenkoviću i ravnatelju Opće bolnice “Dr. Josip Benčević” u Slavonskom Brodu Josipu Samardžiću uručiti predsjedničku medalju “Svete Terezije”.

Premijer će poslijepodne posjetiti Janjevo gdje će se susresti s predstavnicima hrvatske manjine, a obići će i crkvu sv. Nikole u društvu župnika župe sv. Nikole don Mateja Palića te predsjednika Udruge sv. Nikole Janjevo Sebastijana Čolakića.

Službeni posjet Kosovu premijer Plenković završit će posjetom KFOR City bazi, gdje se nalaze hrvatski vojnici pripadnici Hrvatskog kontingenta.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI