PLENKOVIĆ U ŠKRIPCU! Situacija se otela kontroli! HDZ-ovci kipte! Evo zašto ne smije ništa Pupovcu

Foto: Robert Fajt / CROPIX

Mora da premijer Andrej Plenković ovih dana neopisivo žali za vremenom u kojem je bio  europarlamentarac, bez previše brige i odgovornosti, jer problemi koji se nižu u njegovu premijerskom mandatu djeluju, u najmanju ruku, iscrpljujuće. Što god o Plenkoviću mislili, jedno se mora priznati, nije mu lako. Taman preživi jednu bitku, a pred njim se ukaže neka nova, još neizvjesnija. Nedavno je tako jedva opstao nakon pobune unutar HDZ-a nastale zbog debakla na europskim izborima. Fantomski crni labud nikada nije pronađen, ali su zato, u naletu njegove metle kojom je pomeo nestašne ministre iz svoje Vlade, na površinu isplivali Miro Kovač i Davor Ivo Stier, koji su jasno dali do znanja da se vide na poziciji predsjednika stranke. U tu bitku namjerava se uključiti i Karamarko. A uz to što mu konci izmiču iz ruku u stranci, dojam je da ne kontrolira ni svoju Vladu.

S jedne strane, tu su HNS-ovci koji svako malo ispale neku novu prijetnju i ucjenu, a on, poput lutke na koncu, pogne glavu i ispunjava zahtjeve. S druge strane je daleko opasniji igrač, prvi čovjek SDSS-a Milorad Pupovac, koji je i ovih dana, po tko zna koji put, zaprijetio Plenkoviću da će napustiti vladajuću koaliciju. Naravno da svaka priča s Pupovcem, pa tako i ova, ima višeslojnu pozadinu. Prije svega, Pupovac se ovom napadnom, nedorečenom retorikom bori za vlastito, odnosno SDSS-ovo biračko tijelo, a osim toga, i sam je svjestan da se bliže ne samo predsjednički nego i parlamentarni izbori nakon kojih će se ponovno trebati pridružiti nekome od vladajućih kako bi mogao opstati i diktirati pravila igre, kao što to čini gotovo dva desetljeća, otkako kormilari hrvatskom politikom, mijenjajući strane i dresove. I baš zato, HDZ-ovcima koji nisu naklonjeni Plenkoviću jasan je i razumljiv Pupovčev bunt i mini revolucija koju diže, ali im nije jasno gdje je u svemu tome premijer i zašto on ne dokaže da HDZ nije stranka koju se može dovoditi u podaničku poziciju.

No, Plenkoviću su ruke vezane. Pupovac je jedan od onih koji vladajuću karavanu održavaju na životu, a time i Plenkovića kojemu definitivno nije u cilju da sada ostane bez vladajuće većine jer je pred njegovim HDZ-om i Vladom izuzetno turbulentno razdoblje. Osim predsjedničkih izbora, pred Hrvatskom je predsjedanje Europskom unijom, a tu su još i unutarstranački izbori u HDZ-u te na koncu i parlamentarni.

U ovome trenutku Plenković raspolaže sa 82 ruke u Saboru, a ode li SDSS iz koalicije, s njime odlazi i Radin, te Plenkoviću ostaje 78 ruku, što na prvi pogled ne djeluje kao problem, ali pitanje je hoće li svi ti zastupnici ostati do kraja vjerni vladajućoj stranci. HNS-ovac Matija Posavec, koji bi mogao preuzeti kormilo te stranke, više je puta dao naslutiti da se ne slaže s koalicijom s HDZ-om, a osim toga, nije nemoguće da se i nezadovoljnici u Plenkovićevoj stranci otmu kontroli te kroz sabornicu krenu na rušenje premijera koji ima sve manje prostora za manevre. Problem koji također ne treba zanemariti nestabilni su Bandićevi zastupnici, s kojima Plenković ne može igrati na sigurno. Iz svega toga jasno je da premijer, sve i da uistinu hoće, ne može raskinuti suradnju s Pupovcem – štoviše, ova neizvjesna pozicija u kojoj se nalazi dovela ga je do toga da se s pravom valja zapitati tko upravlja Vladom, on ili Pupovac.
Facebook Comments

Loading...
DIJELI