PLENKOVIĆ U UKRAJINI: Razgovarat će o mirnoj reintegraciji te sudjelovati na ukrajinsko-hrvatskom gospodarskom forumu

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković nalazi u službenom posjetu Ukrajini, a posjet, uz političku, ima i snažnu gospodarsku i kulturnu dimenziju. Uskoro će se navršiti 30 godina otkad je Ukrajina priznala Hrvatsku, kao treća država koja je to učinila nakon Slovenije i Litve.

Ta je zemlja zainteresirana za iskustva Hrvatske u mirnoj reintegraciji, a naša zemlja im je zanimljiva i kao uspješan model euroatlantskih integracija. Naime, Hrvatska je prva država koja je ušla u EU i NATO s ratnim nasljeđem i činjenicom da je u jednoj fazi stvaranja države imala okupirane teritorije, ističu u Banskim dvorima.

Uz to, Hrvatska je zajedno s ostalim članicama EU-a bila na inauguracijskom samitu Krimske platforme u kolovozu ove godine gdje je svih 27 država članica još jednom potvrdilo da neće priznati aneksiju Krima te joj poručilo da je neće ostaviti samu.

Premijera Plenkovića, nekadašnjeg predsjednika Delegacije EP za Ukrajinu, očekuje gust program u srijedu u Kijevu i u četvrtak u Lavovu.

U glavnom gradu će prvo razgovarati s ukrajinskim kolegom Denisom Šmihalom, a nakon toga i s predsjednikom države Volodimirom Zelenskijem s kojim će potpisati Deklaraciju o europskoj perspektivi Ukrajine.Nakon sastanka s predsjednikom parlamenta Ruslanom Štefančukom, Plenković ide na ukrajinsko-hrvatski gospodarski forum na kojem će biti jako hrvatsko poduzetničko izaslanstvo.

Istog dana otvorit će Centar za hrvatski jezik i kulturu na Kijevskom nacionalnom sveučilištu Tarasa Ševčenka, a navečer je previđen susret s hrvatskom zajednicom i sudionicima gospodarskog foruma.

U četvrtak premijer putuje u Lavov gdje će posjetiti Ukrajinsko grkokatoličko sveučilište i predavati o budućnosti Europe.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI