PLENKOVIĆ U VELIKIM PROBLEMIMA! Morao uključiti i dvoje svojih ministara: Ovo je najneizvjesnija bitka dosad

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

U HDZ-u već polako traju pripreme i predizborna kampanja za unutarstranačke izbore. Pa se tako zahuktala bitka i za vodstvo zagrebačke organizacije HDZ-a, a premda premijer Andrej Plenković javno nastoji ostati neutralan, javna je tajna u vladajućoj stranci ta da je on ozbiljno angažiran oko kandidature svojeg favorita doktora Mislava Hermana, koji je na ovim nadolazećim izborima dobio dva prilično jaka konkurenta.

Premda se po kuloarima šuškalo da je doktoru Pavi Kostopeču nuđena pozicija tajnika Gradskog HDZ-a ukoliko odustane od svoje kandidature, on na to nije pristao, već se ovoga puta odlučio otvoreno suprotstaviti Hermanu, kojega dio zagrebačkih HDZ-ovaca smatra odgovornim za debakl stranke na nedavno održanim lokalnim izborima, na kojima je HDZ završio u oporbi u Gradskoj skupštini, dok se njihov kandidat i Plenkovićev izbor Davor Filipović nije ni približio drugom krugu gradonačelničkih izbora.

Kapitalci u ringu

Svojim kolegama Herman sada nudi promjenu, a isto nudi i Kostopeč koji je odlično prihvaćen među članstvom, tim više što je upravo on među prvima u vladajućoj stranci kritizirao suradnju između zagrebačkog HDZ-a i pokojnog Milana Bandića, koju je stranka na koncu skupo platila na lokalnim izborima. Na tragu tih kritika bio je i kipar Ivan Kujundžić, jedan od utemeljitelja stranke, koji se žestoko suprotstavljao Bandićevim inzistiranjima na izmjenama GUP-a. I Kostopeč i Kujundžić u stranačkim se redovima smatraju pripadnicima takozvane umjereno konzervativne struje, no kojoj god struji da pripadali jasno je da ni Herman, ni premijer Plenković na njihovu kandidaturu ne gledaju ravnodušno pa je brže bolje po žurnom postupku vodstvo vladajuće stranke Hermanu pridružilo nekoliko zvučnih, ministarskih imena te su tako članovi njegova tima Mario Župan koji slovi za jednoga od HDZ-ovih Bandićevaca.

Tu je i prvi čovjek HEP-a Barbarić, ali i jedna od najprosperitetnijih ministrica Nikolina Brnjac te Josip Aladrović, koji i inače u Vladi uživaju najveće Plenkovićeve simpatije. Angažman dvaju omiljenih ministara prema tezama iz zagrebačkog HDZ-a jasan je pokazatelj Plenkovićeve panike, a to daje naslutiti da će izbori u zagrebačkoj organizaciji biti jedni od najneizvjesnijih u redovima vladajuće stranke.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI