PLENKOVIĆ UZVRATIO MILANOVIĆU: ‘U šuškavcu je podržavao Komšića, ne sjećam se da je tad bio grlat’! ‘Orbanove izjave jako nesmotrene’

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Premijer Andrej Plenković u posjetu je Dubrovniku gdje nazočio svečanoj sjednici Dubrovačko-neretvanske županije u Kazalištu Marina Držića. Također je sudjelovao na na 20. obljetnici Mosta “Franje Tuđmana”. Most je to koji je Dubrovnik potpuno rasteretio prometnih gužvi. Društvo mu prave ministar prometa Oleg Butković i ministrica kulture Nina Obuljen-Koržinek.

Premijer je napomenuo da se razgovaralo o brojnim projektima,  a najvažniji je dovršetak Pelješkog mosta i pristupnih cesta.

“Kao Vlada pomogli smo jugu Hrvatske, velik dio sredstava je išao kroz HZZ, osigurali smo premoštavanje covid krize”, istaknuo je premijer.

“Mi smo ovdje u covid krizi pomogli spasiti preko 32.000 radnih mjesta”, pohvalio se premijer te nabrojao što je još vlada napravila za vrijeme koronakrize.

“Spomenut ću odluke EK od jučer, a to je da se Hrvatskoj isplati još 700 milijuna eura. Mi smo ispunili 35 kriterija i u lipnju očekujemo novu tranšu sredstava”, rekao je premijer. Dodao je da je na Cipru imao sjajne razgovore s premijerom i šeficom parlamenta.



“Posebno je važan razvoj daljnje suradnje na Sredozemlju”, kazao je Plenković.

Govoreći o Orbanovoj restorici rekao je: “Ta retorika služi u kontekstu posizanja dogovora o sankcijama EU-a protiv Rusije. Rekli smo da napuštamo energente iz Rusije uzmajući u obzir stanje u svakoj od zemalja. Izjave nisu dobre, ne pridonose pozitivnoj atmosferi, pogotovo kad se izgovore na netočan i neozbiljan način.”

“Ova promijenjena strateška arhitetktura svijeta daje nam novu šansu. Zato je dobro što smo uložili u LNG na Krku”, kazao je i dodao da su su potrebna nova ulaganja u energetsku infrastrukturu.

“Hrvatski integritet ni na koji način nije ugrožen”, dodao je premijer Plenković.

Kazao je da JANAF ima dovoljno kapaciteta. “Hrvatska je spremna igrati važnu ulogu. Imamo sad novu stratešku dimenziju, ne samo za nas nego za cijelu srednju Europu”.

O donošenju novog Zakona o pobačaju o kojem će se u petak raspravljati u Saboru Plenković je napomenuo sljedeće:

“Moramo otvoreno reći, ovaj slučaj nema ama baš nikakve veze sa zakonom. Ovaj slučaj ima veze s jednom teškom situacijom gospođe Čavajte, to nikome ne bi poželjeli. Prije svega suosjećanje prema gospođi Čavajdi. Mi imamo zakon koji je na snazi, imamo regulirano što se događa nakon 10. tjedna trudnoće kad postoje medicinski razlozi. Treba vidjeti koji je stav drugostupanjskog povjerenstva pa ćemo svi biti informiraniji”.

“Zdravstveni sustav mora biti susretlji. Kod ovako posebno teškog slučaja mora pokazati posebnu skrb. Uvjeren sam da su liječnici koji su sada u kontaktu s Čavajdom tako i postupaju”, napominje Plenković.

Komentirao je i izbore u BiH je rekao: “Milanović je u šuškavcu podržavao Komšića u kampanji na uštrb kandidata hrvatskih stranaka. Kako je evoluirao, to je problem koji on mora tumačiti.  Ne sjećam se da je tad govorio o izdaji nego je grlato podržavao Komšića. Mi smo bili za hrvatske kandidate, upozoravali na nedopustivu praksu…’.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI