PLENKOVIĆ ŽELI UVESTI NOVI, VEĆI POREZ NA DOBIT! Iz HUP-a apeliraju: ‘Narudžbe iz Njemačke su zaustavljene, situacija je dramatična. Recesija stiže!’

Foto: Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX

Održana je sjednica šireg Predsjedništva HDZ-a nakon koje je izjavu za medije dao predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković, koji se osvrnuo na proračun za 2023. koji je prvi u “novim okolnostima”.

“Ulazak u Schengen, ulazak u eurozonu… Naravno da smo uzeli u obzir tu činjenicu, proračun je, vidjeli ste, cijeli u eurima”, hvalio se Plenković.

Naveo je da “nema nikakva saznanja” o tome da su bivši članovi Uprave INA-e tužili tvrtku.

“Nikako ne komentiram. To je stvar INA-e. To je pitanje između njih i INA-e”, ustvrdio je predsjednik HDZ-a.

Najavljujući sutrašnji aktualac poručio je da će odgovoriti na sva pitanja oporbe i “predstaviti hrvatskim građanima postignuća rada Vlade”.



Što se tiče Antikorupcijskog vijeća, rekao je da se neće odazvati.

“Imate zaključak Odbora za Ustav i Poslovnik da je to protuposlovnički. Tu nema nikakvih promjena niti će ih biti”, oštro je odvratio Plenković, te je nastavio s hvalisanjem:

“Da vam iskreno kažem, niti ne pratim to što oni rade jer je krajnje nebitno jer imamo puno većeg posla, prioriteta, bavimo se našim programom, agendom, našim ciljem, da građani imaju jeftiniju struju i plin, da osiguravamo gospodarski rast od šest posto…”

“Činimo što je naša zadaća. Oporba radi svoje, mi radimo svoje, ljudi će na kraju kad dođe vrijeme, kad su izbori, ocijeniti tko im je bolji, draži, simpatičniji”, zaključio je Plenković.

Nakon najava premijera Plenkovića da Vlada neće odustati od uvođenja novog, većeg poreza na dobit, HUP joj je uputio javni apel da ipak odustane te da s poduzetnicima sjedne za stol kako bi dogovorili mjere koje će osigurati blaži udar krize koja je pred vratima Hrvatske.

“U trenutku kada je ključno pitanje kolikog opsega će biti kriza, koja će nas pogoditi iduće godine, uvođenje novog poreza na dobit stavilo bi poduzetnike u vrlo tešku poziciju”, apelira HUP.

Iz HUP-a su priopćili kako je “Vlada nam je u protekle tri godine bila saveznik u prevladavanju iznimno zahtjevnih okolnosti koje su donijele korona i energetska kriza pa pozivamo vladu da nastavimo raditi na zajedničkim rješenjima i mjerama za borbu protiv krize, koja nas očekuje od 2023.”.

“Hrvatska se mora pripremiti za suočavanje s posljedicama očekivane recesije na našim glavnim izvoznim tržištima. Uvođenje novog poreza na dobit, izvan okvira koji je preporučila Europska komisija, zaustavit će investicije i zapošljavanje te daljnji rast plaća, što su okolnosti koje pospješuju recesiju i potencijalnu ekonomsku krizu”, upozoravaju iz HUP-a.

Također u priopćenju HUP-a se navodi: “Koliko je situacija dramatična, najbolje opisuje podatak da su narudžbe prema hrvatskim kompanijama koje stižu iz Njemačke u velikoj mjeri zaustavljene. U ovom razdoblju u prijašnjim godinama narudžbe s našeg najvažnijeg izvoznog tržišta bile su u punom jeku, dok je sad situacija u potpunosti drugačija.”

“Isti je scenarij s narudžbama iz Austrije, Italije i ostalih najvećih hrvatskih izvoznih tržišta. Posljedica je to krize koja se događa europskom gospodarstvu pa je prijetnja krize, koja je pred vratima Hrvatske, i više nego ozbiljna.

Zato apeliramo na vladu da razgovaramo o rješenjima koja će hrvatskom gospodarstvu pomoći da se izbori sa snažnim udarcem koji nam slijedi. To je važno za daljnje investicije i čuvanje radnih mjesta u zahtjevnim godinama koje dolaze”, poručila je glavna direktorica HUP-a Irena Weber.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI