Plenkovićev tajni pakt s Bandićem u Zagrebu?!

Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Od 2005. do danas, jasno je k'o dan da HDZ niti u jedan izborni ciklus u Zagrebu nije ušao s namjerom svrgnuti dosadašnjeg neprikosnovenog vladara hrvatske metropole Milana Bandića. I koga god HDZ na koncu morao istaknuti kao svog kandidata, taj će, ma tko to bio, proći kao dosadašnji HDZ-ovi kandidati,( Marina Matulović Dropulić, Jasen Mesić i Margareta Mađarić), iz prethodna tri izborna ciklusa, u srazu s Bandićem, Da vrh stranke, s Plenkovićem na čelu, misli ozbiljno ugroziti Bandića oni bi svog kandidata istaknuli već puno ranije

I dok mediji špekuliraju o imenima mogućih HDZ-ovih kandidata za zagrebačkog gradonačelnika, pouzdani izvori iz stranke su uvjereni da će, ma tko god bude kandidiran za tu, po značaju treću ili četvrtu funkciju u državi, biti samo žrtveno janje, koje nikako ne može ugroziti aktualnog gradonačelnika Milana Bandića. Podsjećaju da je HDZ i na lokalnim izborima prije četiri godine za svoju kandidatkinju imao, tada gotovo nepoznatu Margaretu Mađerić, za koju su tada svi u stranci znali da će u srazu s Bandićem proći katastrofalno. I bi tako.

A da HDZ ne računa na pobjedu svoje kandidatkinje u Zagrebu, pisali su tada mediji, svjedoči i činjenica da je kandidatura Margarete Mađerić istaknuta jedva tri mjeseca uoči lokalnih izbora, koji su se održali 19. svibnja 2013. godine.Tada se mjesecima prije u novinarskim i političkim kuloarima širila informacija da je pravi HDZ-ov kandidat za Zagreb, zapravo, Milan Bandić. On je tada bio u dobrim odnosima s tadašnjim predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom, a o njegovom prijateljstvu i bliskim vezama s tadašnjim glavnim tajnikom stranke Milijanom Brkićem da i ne govorimo. Naime, sličan scenarij se ponavlja i danas, kada HDZ nepuna tri mjeseca pred izbore još ne ističe svojega kandidata za zagrebačkog gradonačelnika.

Izborni fijasko Jasena Mesića u Zagrebu 2009. godine

No, ni 2009. godine, na tadašnjim lokalnim izborima u Zagrebu, Sanaderov HDZ se nije pretrgao da na bojno polje Milanu Bandiću, koji je tada imao snažnu potporu SDP-a, ali i predsjednika stranke Zorana Milanovića koji ga je u kampanji oslovljavao s ‘moj prijatelj Milan’, pošalje nekog jačeg igrača od, tada široj javnosti manje poznatog Jasena Mesića, podvodnog arheologa, zaposlenog u Ministarstvu kulture. Mesić je u kampanji ostao upamćen po tome da nije bio za promjenu imena Trga Maršala Tita u Zagrebu.

Inače, Mesića je u političku orbitu lansirala supruga tadašnjeg premijera i šefa HDZ-a, Mirjana Sanader. Mesić je sudjelovao i na čuvenoj Sanaderovoj konferenciji u središnjici HDZ-a kada je ovaj 3. siječnja 2010. godine pokušao izvesti stranački puč i svrgnuti Jadranku Kosor s čela HDZ-a. Kada je Mesić vidio da su u stranku došle brojne novinarske ekipe, onako ustrašen, pobjegao je na balkon, i tamo ostao sve dok i posljednji novinar nije napustio stranačku središnjicu. Koliko se dugo oporavljao od posljedica smrzavanja na balkonu ne zna se. Ali se zna da je on doživio pravi izborni fijasko u srazu s Bandićem te 2009. godine. Danas je Mesić šef odbora za medije i zajedno sa svojim drugovima iz bivše komunističke omladine Darinkom Kosorom i Mislavom Stipićem žari i pali na HRT-u.



Bandić oduvijek i zauvijek

Ništa bolje u bitci za zagrebačkog gradonačelnika nije prošla ni HDZ-ova kandidatkinja Marina Matulović Dropulić 2005. godine. Podsjetimo, ona je tada bila ministrica zaštite okoliša i graditeljstva u Sanaderovoj prvoj vladi, pa je s tog mjesta krenula u izbornu utrku sa SDP-ovim kandidatom Milanom Bandićem. Već u startu svi su znali da ona nema nikakve šanse u toj izbornoj utakmici, jer je u kampanji tvrdila da će ona, pobjedi li na izborima, ostati ministrica zaštite okoliša a da će netko drugi biti HDZ-ov gradonačelnik Zagreba. Naravno da je takva izjava Marine Matulović Dropulić bila ključna da Bandić glatko pobjedi na izborima.

Dakle, iz ove kratke povijesti HDZ-ovih kandidata i kandidatkinja za čelnu funkciju u Gradu Zagrebu od 2005. do danas, jasno je k’o dan da ta stranka niti u jedan izborni ciklus nije ušla s namjerom svrgnuti dosadašnjeg neprikosnovenog vladara hrvatske metropole Milana Bandića. I koga god HDZ na koncu morao istaknuti kao svog kandidata, taj će, ma tko to bio, proći kao dosadašnji HDZ-ovi kandidati,( Marina Matulović Dropulić,Jasen Mesić i Margareta Mađarić), iz prethodna tri izborna ciklusa, u srazu s Bandićem.

Da vrh stranke, s Plenkovićem na čelu, misli ozbiljno ugroziti Bandića oni bi svog kandidata istaknuli već puno ranije. Ovakav slijed događaja i HDZ-ovo odugovlačenje u isticanju svojeg kandidata, sve više izaziva sumnju da je i Plenković, poput svojih prethodnika u HDZ-u, sklopio tajni pakt s Bandićem u Zagrebu?!

Facebook Comments

Loading...
DIJELI