PLENKOVIĆEV TAJNI PLAN! Dva najveća grada bez pomoći Vlade uskoro bi se mogla naći pred bankrotom i izvanrednim izborima!

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Strasti su se u zagrebačkom HDZ-u stišale nakon održanih unutarstranačkih izbora na kojima je potvrđen mandat mladog šefa organizacije, doktora Mislava Hermana, koji se polako pod palicom premijera Andreja Plenkovića počinje profilirati u ozbiljnog oporbenog političara i predvodnika opozicije u zagrebačkoj Gradskoj skupštini.

Umjerenim, ali konstruktivnim kritikama Herman se neumorno u medijskom prostoru nameće kao noćna mora novom zagrebačkom gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću, čiji suradnici protiv Hermana koriste samo jednu frazu podsjećajući da je zagrebački HDZ godinama surađivao s pokojnim gradonačelnikom Milanom Bandićem, što je točno, no kako zasad stvari stoje, ni Tomašević, u usporedbi sa svojim pokojnim prethodnikom, nije napravio neki značajniji zaokret pa bi uskoro i ta fraza kojom se njegovi kolege iz Možemo koriste mogla pasti u vodu.

Svako malo zagrebački gradonačelnik sam sebi puca u koljena pa je tako nakon niza odugovlačenja, ali i nakon predizbornog obećanja da neće surađivati s tvrtkama zagrebačkog kralja otpada Petra Pripuza, na koncu ipak prihvatio povoljniju, Pripuzovu ponudu za zbrinjavanje biootpada, čime ni izbliza nije riješena ova kompleksna problematika.


Premda nije riješio tu problematiku, Tomašević se uhvatio u koštac sa zagrebačkim grafitima, uklonivši one na kojima stoji natpis Vukovar, i to navodno greškom, a kako rekoše, cilj je bio maknuti mural na kojem je naslikan Slobodan Praljak. Što god da je bio cilj, takav potez definitivno mu ne ide u prilog jer se njime trajno zamjerio zagrebačkim Bad Blue Boysima, koji su posebno iziritirani dodatnim argumentima Tomaševićeve kolegice Ivane Kekin koja smatra kako i mural Zvone Bobana predstavlja nasilje jer prikazuje njegov povijesni nasrtaj na utakmici između Dinama i beogradske Crvene zvezde, mural se nalazi na zgradi jedne osnovne škole, a nije poželjno da djeca svjedoče takvim prizorima.

Da situacija u Tomaševićevim redovima izmiče kontroli, jasno je i iz toga što se po gradskim kuloarima u kontekstu brisanja spominjao čak i mural vukovarskog heroja Blage Zadre. No zagrebački gradonačelnik u svakom trenutku mora imati na umu da bitke s navijačima nisu dobili ni mnogo veći politički igrači od njega, počevši od pokojnog Tuđmana pa sve do Bandića i Mamića. Bilo kako bilo, prostor u kojem se gradonačelnik sve teže snalazi obilato koristi Herman, kao i premijer Plenković koji je odlučio diskretno, bez puno pompe i u svojem sada već prepoznatljivom stilu, ući u proces demontaže Tomaševićeve platforme koji, razumljivo, kreće iz Zagreba, jer ako se Tomašević u glavnome gradu ne pokaže u najboljem svjetlu, može se očekivati da će cijelu platformu povući za sobom. Uvelike Tomaševićeva vlast u glavnome gradu ovisi upravo o Plenkoviću, odnosno o Vladinim financijama, koje uz zagrebačke minuse djeluju kao slamka spasa za gradonačelnika, u čijem timu strahuju od mogućih premijerovih opstrukcija.Jasno neprijateljstvo

Naime, kako tvrde Tomaševićevi suradnici, stječe se dojam da Plenković nastoji izbjeći zagrebačkoga gradonačelnika koji se nedavno sastao s ministrom gospodarstva Tomislavom Ćorićem koji je Zagrebu obećao pomoći preko europskih fondova i Nacionalnog programa za oporavak, preko kojega bi se trebao obnavljati zapušteni gradski vodovod.

Nedugo nakon sastanka s Ćorićem, Tomašević se u strogoj diskreciji sastao s ministrom financija Zdravkom Marićem, no nitko od njih konce ne može vući bez Plenkovićeve privole, a predsjednik Vlade ne krije svoj animozitet prema Tomaševićevoj platformi koja mu, doduše, trenutno, kad je riječ o rejtingu, ne predstavlja nikakvu značajniju opasnost.

Međutim, Plenković nije političar koji promišlja kratkoročno, on je svjestan da bi ugroza Tomaševića mogla rezultirati čak i novim lokalnim izborima, na kojima bi Herman izašao kao ozbiljno i relevantno rješenje. Iako se zasad izvanredni izbori formalno ne spominju kao opcija, nastave li se nizati problemi u gradu kojem prijete ovrhe, postoji mogućnost da Tomašević već za nekoliko mjeseci neće moći isplaćivati plaće zaposlenicima Gradske uprave i Holdinga.

Ne treba ni govoriti kakav bi to bunt izazvalo među njima, a nakon toga bunta vjerojatno bi zahtijevali gradonačelnikovu ostavku. Zagrebački proračun također se tek treba posložiti i dobiti prolaznu ocjenu među skupštinarima, gdje, doduše, Tomašević ima većinu, no ni slaganje proračuna nije moguće bez Plenkovićeve financijske injekcije, koja bi u grad mogla curiti na kapaljku i u znatno manjoj mjeri nego Bandiću, jer to navodno i jest dio strategije za bolno i postupno rušenje aktualnog gradonačelnika, čija platforma ambiciozno gradi svoju priču na nacionalnoj političkoj sceni, gdje nesnosno živciraju Plenkovića koji im se nedavno usred polemika vezanih uz smijenjenu upravu Holdinga obratio s podsmijehom govoreći da je Davor Filipović za njih “space shuttle”, čime je jasno dao do znanja da ta lijevo-zelena ekipa nema njegovu potporu.

Uvertira u rušenje

Dodatno se Tomašević predsjedniku Vlade zamjerio svojim odlaskom u Budimpeštu, gdje se sastajao s gradonačelnicima koji rade na rušenju mađarskog lidera Viktora Orbana, što odudara od premijerove vanjskopolitičke strategije, a što je Plenković ujedno protumačio i kao uvertiru u pokušaj njegova rušenja, jer nakon Budimpešte, na dnevnom bi se redu našao Zagreb, odnosno Hrvatska, što on zasigurno neće dopustiti.

Baš se zato gorljivo zauzeo za to da svojeg čovjeka Hermana instalira na čelo zagrebačkog HDZ-a kako bi preko njega mogao ući u ozbiljan, ali odmjeren i promišljen obračun s Tomaševićem i njegovom platformom, čiji je rejting nakon Hermanovih sve učestalijih pojavljivanja u medijima uistinu počeo padati, premda u HDZ-u vjeruju da je to tek uvertira te smatraju da Hermanu treba dati vremena da politički sazre kako bi se uistinu mogao upustiti u još konkretniji i ozbiljniji sukob s novom zagrebačkom vlasti.

Pritom zagrebačke HDZ-ovce brine tim kojim se Herman okružio, a tu poseban naglasak stavljaju na ministra Aladrovića i ministricu Brnjac. Premda na račun njihova rada u Vladi nemaju nikakve zamjerke, njih dvoje jednostavno nemaju vremena baviti se Zagrebom i zagrebačkom organizacijom, a cijenu toga mogli bi platiti upravo HDZ-ovci u glavnome gradu.

Cijenu toga što je srušio Andru Krstulovića Oparu u Splitu, pak, plaća profesor Ivica Puljak, iz obiteljske stranke Centar. Nedavno je, naime, Puljak otvoreno ustvrdio da premijer Andrej Plenković blokira razvoj Splita i da upravo on blokira rješavanje problema s koncesijom plaže na Žnjanu te ga je pritom optužio da se nije pomirio s rezultatima izbora. Čini se da je novi splitski gradonačelnik uspio pronaći zajednički jezik s ministrom prometa Olegom Butkovićem koji je više puta ustvrdio da je sve spremno i poslano Plenkoviću i Vladi, da to stavi na dnevni red Vlade, no, s druge strane, Plenkoviću se izgleda ne žuri pa ga je slijedom toga Puljak javno pozvao da riješi problem s koncesijom i odluči o tome tko će dobiti koncesiju kako bi se taj posao mogao realizirati.

Ništa od koncesije

Javno je Puljak rekao kako se nada da će taj posao dobiti tvrtka u vlasništvu Grada Splita Žnjan d.o.o., a uz to je napomenuo kako je svjestan da odluka o tome ovisi isključivo o premijeru, što doista i nije daleko od istine. Plenković ništa u svojoj Vladi ne prepušta slučaju, niti njegovi ministri mogu samostalno donositi odluke i reformirati sektore na čijem su čelu, situacija je u vladajućim redovima do te mjere zategnuta da ministri ne odgovaraju ni na novinarska pitanja, a da odgovore ne pregledaju Plenkovićevi najbliži suradnici Frka Petešić, Tena Mišetić i Marko Milić.

Vrlo limitirane ovlasti imaju aktualni ministri jer iza svakog od njih uglavnom stoji poneki stariji i ozbiljniji savjetnik koji je u ministarstvo instaliran kao osoba od posebnog premijerova povjerenja, a da doista ministri bez Plenkovića ne mogu ništa, u svojim je istupima potvrdio i Puljak, na čije je prozivke brže-bolje po Plenkovićevu zagovoru reagiralo Butkovićevo ministarstvo.

“Gradonačelnik Puljak tvrdi da Vlada, odnosno sam predsjednik Vlade koči razvoj Grada Splita navodnim odugovlačenjem odluke za koncesiju na pomorskom dobru u uvali Žnjan. Navedena tvrdnja potpuno je neutemeljena i netočna jer je sam postupak davanja navedene koncesije prošao redovan postupak kao i bilo koja druga odluka koja je u proceduri donošenja na Vladi RH”, poručili su Puljku iz Ministarstva prometa, a onda se na društvenim mrežama oglasio i Butković koji je Puljka prozvao za nesnalaženje u upravljanju gradom, optuživši gradonačelnika da bezobrazno laže o koncesiji na Žnjanu.

Politički igrokaz

Da Puljak laže, ustvrdio je, dakako, i Ante Sanader koji je nedavno uspješno obranio svoju poziciju predsjednika splitsko-dalmatinske županijske organizacije HDZ-a, i to kao jedini kandidat. Kao jedini kandidat svoju poziciju u splitskom HDZ-u obranio je i Vice Mihanović, nesuđeni splitski gradonačelnik i navodni Sanaderov kadar. Dok Puljak nagriza Plenkovića, njih dvojica staju u premijerovu obranu, no u splitskom HDZ-u reći će kako je sve to dio političkog igrokaza jer su do prije nekoliko tjedana, nakon debakla na izborima, u gradu pod Marjanom Plenković i Sanader ozbiljno ratovali.

Situacija u Splitu za Plenkovića uistinu jest nešto drugačija nego ona u Zagrebu, gdje se oslanja na svojeg čovjeka Mislava Hermana, dok splitskim HDZ-om upravlja Sanaderov kadar kao pokazatelj svojevrsne premijerove unutarstranačke slabosti. No da bi se doista neke Vladine opstrukcije mogle događati u velikim gradovima u kojima HDZ nije na vlasti, jasno je na primjeru Osijeka, kojim vlada HDZ-ov mladi kadar Ivan Radić koji, za razliku od svojih drugih kolega gradonačelnika, u gradu na Dravi najavljuje megalomanske projekte pozivajući se na odličnu suradnju s Vladom, koja i nije začuđujuća, ne samo zbog toga što je jedini HDZ-ovac koji vlada jednim od četiri velika grada nego i zbog toga što je utjecaj njegova političkog oca Ivana Anušića u vladajućoj stranci, pa i kod premijera Plenkovića, bez obzira na povremene trzavice, neupitan.

I dok drugi gradonačelnici od premijera očekuju milostinje i nastoje se boriti protiv navodnih opstrukcija, Osijek se uistinu razvija, u gradu se pokreću brojni respektabilni projekti koji pokazuju da se HDZ-ovci na lokalnoj razini ipak nešto bolje snalaze od onih lokalaca koji u Vladi nemaju saveznike.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI