PLENKOVIĆU BI SE OVO MOGLO OBITI O GLAVU: Hitno treba krenuti u proces obnove

Foto: pixsell

Potrese koji su pogodili i devastirali dio Zagreba i Banovine nitko nije mogao predvidjeti, no izgleda da se obnova potresom porušenih područja, polako, ali sigurno pretvara u rak ranu Plenkovićeva drugog mandata.

Polemike između ministra graditeljstva Darka Horvata i ravnatelja Fonda za obnovu Zagreba Damira Vanđelića, stanju s obnovom zasigurno ne idu u prilog, svjestan je toga i premijer koji je odustao od mjera i borbe s pandemijom koronavirusa te fokus svojeg djelovanja preusmjerio na obnovu potresom porušenih područja.

Upravo je Zakon o obnovi od potresa i bio jedan od prvih koji su izglasani u njegovom novom mandatu uz potporu 124 zastupnika od njih 152 iz čega je jasno kako je za njega, smatrajući ga hitnim glasovao i dobar dio oporbe.

Zakon je izglasan pola godine nakon potresa, a od tada je prošlo 18 mjeseci barem kada je o Zagrebu riječ, uskoro će se navršiti i godina dana od drugog potresa koji je devastirao Banovinu, no kako vladajući ne uspijevaju ni ono osnovno, odnosno pronaći zajednički jezik sa svim akterima ove priče uključujući i Vanđelića, ozbiljniji pomaci u dogledno vrijeme malo su vjerojatni, tim više što im biti brojke ne idu u prilog.

Naime, u Zagrebu su do sada srušene samo tri kuće, dakle obnova zapravo još nije niti krenula. Slično je stanje i u Banovini čiji stanovnici nakon ljeta u pregrijanim kontejnerima na istom mjestu očekuju hladnu i neizvjesnu zimu. Kuće nisu obnovljene, novih nema na vidiku, a nema ni nekog trajnijeg i humanijeg rješenja za one koji preživljavaju u kontejnerima. Znajući da drugog izbora nemaju i u Vladi priznaju kako dinamikom obnove nisu zadovoljni, najavili su izmjene Zakona o obnovi, olakšavanje procedura oko imovinsko-pravnih odnosa koji su do sada predstavljali ozbiljan problem u procesu obnove koja bi se uskoro trebala početi provoditi blokovski.



Od Horvata je Plenković naručio konkretne prijedloge, ideje i rješenja, a uskoro bi se trebalo krenuti i u konkretnu realizaciju. No, pitanje je kad uskoro, jer bez obzira na sve postojeće probleme od ekonomskih do onih s koronom teško se oteti dojmu da Plenković i njegovi stručnjaci godinu dana nisu pomakli s mrtve točke premda su se busali u prsa europskim novcem, s kojim su planirali krenuti u obnovu. Vremena za planiranje sve je manje, svjesni su toga i u Plenkovićevom timu u kojem potvrđuju da je premijer suglasan s time da je potrebno hitno krenuti u proces obnove kako se ta problematika ne bi obila o glavu i premijeru i cijeloj vladi.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI