PLENKOVIĆU JE DOSTA TOMAŠEVIĆA: Naložio je da je pravo vrijeme da se krene polako rezati krila i Možemašima

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Iako su stigli hladniji dani, na hrvatskoj političkoj sceni je užarena situacija. Nakon što smo svjedočili stvaranju brojnih novih klubova u Saboru, tektonskih promjena na desnom političkom spektru, došlo je i do konačnog sukoba zaraćenih strana unutar SDP-a. Tako je SDP u Hrvatskom saboru sada rascijepan na dva dijela.

Novi Klub socijaldemokrata sada čini 18 zastupnika: Rajko Ostojić, Nikša Vukas, Zvane Brumnić i Marina Opačak Bilić, Domagoj Hajduković kao predsjednik, potpredsjednica Ivana Posavec Krivec, Davor Bernardić, Erik Fabijanić, Katica Glamuzina, Matko Kuzmanić, Vesna Nađ, Romana Nikolić, Željko Pavić, Renata Sabljar Dračevac, Irena Šimunić, Davorko Vidović, Franko Vidović i Sanja Udović.

Kako će se sada stvari odvijati za SDP vidjet će se vrlo brzo, a prema najnovijem istraživanju CRO Demoskopa stranka je pala iza Možemo! na treću poziciju te su sada na 16,1%, dok je zelena ljevica Možemo! uz zagrebačkog gradonačelnika iza HDZ-a sa 17,1%.

Što se samog Možemo! tiče, ta stranka je trenutno na drugoj poziciji povjerenja građana prema posljednjoj anketi, no treba napomenuti da im je rejting, kao i SDP-u, u padu. Ono što je za njih zabrinjavajuće je da u Zagrebu gdje im je stožerna snaga i gdje su oči cijele države uprte u njihov rad, sve češće ispadaju na vidjelo novi gafovi i nesnalaženje s tim vrućim krumpirom i nasljedstvom Milana Bandića i njegovih jataka. Nakon informacija koje su u javnost pustili smijenjeni čelni ljudi Holdinga koji kompromitiraju sve za što se Možemo! zalagao u predizbornoj kampanji, zasigurno utječu na javno mnijenje i rejting te stranke.

U ponedjeljak Greadu Zagrebu treba stići i ovrha CIOS-a Petra Pripuza i Tomislav Tomašević je u nezavidnoj situaciji iz koje će se morati izvući ako namjerava da njegova stranka krene u bitku za dobar rezultat na parlamentarnim izborima.



I na koncu, HDZ suvereno stoji na 28% podrške daleko ispred svih te premijer i šef stranke Andrej Plenković vjerojatno zadovoljno trlja ruke oko razvoja situacije u oporbi.

Domovinski pokret izabrao je novo vodstvo i predsjednika Ivana Penavu, “ujedinjena desnica” također, a ljevica se također raskolom SDP-a i gafovima Možemo! raspršila. Sve to ide na ruku HDZ-u, a kako saznajemo iz izvora bliskoga vrhu stranke, sve ide prema planu.

“Eto, svi su vikali Možemo! ovo, Možemo! ono… Ma ne mogu oni ništa. Mi smo znali da samo treba pustiti vremenu da odradi svoje, uz naravno našu pomoć iz sjene. Andrej (Plenković) je dao mig i nema povratka”, rekao je sugovornik za Dnevno.hr koji smatra da za HDZ dolaze uspješni dani, a ljevici vrlo teški.

“Ma mi smo uništili Orah kad je to bilo potrebno, srušili smo Živi zid kad je bio pravi trenutak, izbacili smo MOST. Nema s nama šale. Sad kad je premijer naložio da je pravo vrijeme da se krene polako rezati krila i Možemašima jer SDP sam sebe uništava, to se i događa. Uskoro očekujte i nove ‘gafove’ koji će izaći na svjetlo dana, ovo je samo početak”, najavio je sugovornik iz HDZ-a.

Operativci su osim Plenkovića u kampanji iz sjene za ‘kresanje’ rejtinga Tomaševiću i Možemo! Davor Filipović i Mislav Herman kroz zagrebačke kanale, a upravo bi oni trebali svojim djelovanjem poticati svjedoke na priznanja o neredu koji vlada u upravljanju gradom pod palicom Tomislava Tomaševića.

Politički analitičar i komentator Tomislav Stipić smatra kako je Tomašević u vrlo teškoj poziciji.

“Tomašević je između čekića i nakovnja. S jedne strane mora opravdati obećanja iz kampanje, s druge strane treba mu pomoć države. Nisam siguran da je Plenković inicirao ili potaknuo izlaženje problema s kojima se sada suočava Možemo!, ali sam siguran da mu ovakvo stanje u Zagrebu sada odgovara. Do sada je on bio ovisan o Zagrebu dok je njime vladao Bandić koji ga je ucjenjivao žetonima u Saboru, a sada je Plenković došao u poziciju da diktira tempo vlasti u Zagrebu koja je bila vrlo kritična prema HDZ-u. Takva situacija u kojoj Možemo! više nije ta aktivna oštrica prema HDZ-u, a sve zbog novaca koje dodjeljuje država, dovest će do slabljenja kredibiliteta Tomaševićeve ekipe što se već vidi i po rejtingu koji im je u padu o čemu sam aktivno pisao prilikom preuzimanja vlasti u Zagrebu “, smatra analitičar Stipić.

Stipić smatra da Plenković trenutno vlada političkom scenom i upozorava:

“Nedvojbeno će se birači Možemo razočarati. Plenkoviću sve ovo ide u prilog, s obzirom na događanja u SDP-u, bojim se da ljevica u Hrvatskoj može atrofirati kao svojedobno u Poljskoj. Zbog demokracije bi bilo dobro da se to dogodi. Ako se SDP s manjim brojem zastupnika konsolidira i postane kvalitetna oporba, mogao bi se vratiti na čelno mjesto na ljevici. Plenković trenutno kontrolira cijelu političku scenu što je za demokratski kapacitet zemlje iznimno opasno”, zaključuje Stipić za Dnevno.hr.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI