PLENKOVIĆU JE DOSTA UCJENE VAŽNOG PARTNERA? Pronašao je novog koji će mu podržati rebalans državnog proračuna

Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

HDZ-ov Branko Bačić komentirao je prijedlog glasovanja o rebalansu državnog proračuna riječima da je sve u redu iako se još ne zna hoće li taj prijedlog podržati 76 zastupničkih ruku, minimalno koliko je za to potrebno.

Usprkos tome u HDZ-u ne negiraju da imaju probleme u odnosima s Reformistom Radimirom Čačićem pa je još neizvjesno kako će u petak glasati njegova zastupnica Natalija Martinčević.

Poteškoće u odnosima između HDZ-a i Reformista na nacionalnoj razini zapravo predstavljaju događanja na lokalnoj razini budući da još uvijek nema dogovora o formiranju većine u Županijskoj skupštini Varaždinske županije.

Čačić je nakon izbora odmah to postavio kao uvjet za njihov glas za rebalans proračuna pa baš zato u HDZ-u i pričaju o neizvjesnosti.

Sugovornici bliski premijeru Andreju Plenkoviću svjedoče kako on nema namjeru popustiti pred Čačićevim zahtjevima te da HDZ ostaje vjeran Ivanu Čehoku u Varaždinskoj županiji kojom ravna HDZ-ov Anđelko Stričak koji je u svojem posljednjem javnom nastupu ponovio premijerove riječi tvrdeći kako je potrebno striktno odvojiti nacionalnu, od lokalne politike.



Što se pak one lokalne politike tiče Striček zapravo problema s većinom nema. Može je složiti i s Čačićem, i s Čehokom, no to se za HDZ u parlamentu ne može reći. Plenković na glasovanje o rebalansu proračuna očito ide bez da se pokorio Čačiću, a to može značiti samo dvije opcije.

Ili je Čačić odustao od svojih zahtjeva i spustio lopticu, ili je HDZ pronašao novog partnera.
Tako se širi teza da su Plenkovićevi novi žetončići zapravo IDS-ovi te da je on definitivno odlučio riješiti se Čačića dok je odnose u Bjelovarsko-bilogorskom kraju ipak uspio izgladiti.

Naime, HDZ u ovoj županiji mjesto predsjednika Skupštine nije htio prepustiti HSLS-u s kojim će formirati većinu u tom predstavničkom tijelu pa je šef Liberala Dario Hrebak prekinuo pregovore s lokalnim HDZ-om kritizirajući Miru Totgergelija.

Premda Hrebak nije kao Čačić javno ucijenio Plenkovića, HDZ je u ovom slučaju pristao na kompromis, Županijska skupština je konstituirana, a Totgergeli je pristao na to da njome predsjeda HSLS-ov kadar. Istodobno je u Bjelovaru održana sjednica Gradskog vijeća gdje je za predsjednika izabran HDZ-ov Nenad Martinovski.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI