PLENKOVIĆU MILANOVIĆ ODGOVARA VIŠE NEGO KOLINDA: Oko ovoga će se složiti ‘za tren’

Cropix

Kada je prije pet godina Kolinda Grabar-Kitarović preuzela kormilo države, kao premijer, na čelu Vlade dočekao ju je Zoran Milanović od kojega je među ostalim zahtjevala da je s vremena, na vrijeme propusti da mjesto njega otputuje na Bruxelles kako bi sudjelovala na sastancima Europskog vijeća, na tome je inzistirala pozivajući se na svoje ustavne ovlasti. Ista ta ustavna ovlast smiješi se sada Milanoviću kojega je u Banskim dvorima dočekao Andrej Plenković, no izgleda da bivši premijer tih aspiracije nema, premda se iz njegove kampanje koje je bila pomalo konfuzna, ipak mogu ičšitati neke poruke o vanjskopolitičkoj, a time i europskoj politici koju namjerava voditi.

Primjerice, bivši premijer ne misli nastaviti tamo gdje je predsjednica stala s Inicijativom triju mora, na koju je bila posebno ponosna, budući da se radilo o platformi na kojoj je surađivala s državama od Crnog mora do Baltika. Za Milanovića Inicijativa tri mora jest parada kojom se živcira Ruse i Nijemce, zanimljivo, kada je o ovoj Inicijativi riječ, čini se da bi Plenković s Milanovićem mogao lakše pronaći zajednički jezik, no što je to bilo s Grabar-Kitarović, jer šef Vlade u više se navrata od te inicijative odgrađivao, prebacujući je na predsjednicu.

Ono oko čega će se dvojac Milanović – Plenković također lako usuglasti jest pitanje granica. Naime, ni jedan ni drugi nemaju ništa protiv toga da Hrvatska što prije uđe u Schengen, a osim toga, malo je vjerojatno da će se Milanović protiviti zamjeni kune eurom, jer premda je u kampanji tvrdio da s time treba pričekati, nikada precizno nije tvrdio kako je protiv toga poteza, pa će se prema tome vladajući dvojac i oko toga, kada za to dođe trenutak. lako dogovoriti.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI