PLENKOVIĆU SE OVO NEĆE SVIDJETI: Bivša šefica diplomacije nije toliko oduševljena! ‘Vanjskopolitička pozicija Hrvatske je neugledna’

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

U Zagrebu je uz tijeku godišnja Konferencija veleposlanika, generalnih konzula i vojnih izaslanika Republike Hrvatske. Na njoj je bila bila i bivša ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

Ona se pak u razgovoru za Dnevnik N1 dotaknula vanjskopolitičke pozicije naše zemlje te se nije složila s izjavom premijera koji je rekao da Hrvatska nikad nije bila politički jača na vanjskopolitičkoj bazi.

“Moj dojam je relativno neugledno, iako je premijer danas rekao da Hrvatska nikad nije bila vansjkopolitički jača i nabrojao je osobe koje su na nekim vodećim mjestima i u Vijeću Europe i Komisiji, što je istina da su one tamo, ali ih ni ne vidite ni ne čujete. Hrvatska bi s tim pozicijama zaista mogla biti vidljivija. Dapače, u tom pogledu da nismo velika, mnogoljudna zemlja, to pomaže jer nismo nikome nikakva prijetnja. I kroz to bi se naš glas mogao glasnije čuti i mogli bismo biti mnogo vidljiviji nego jesmo”, smatra Pusić.


Na konferenciji u Zagrebu sve je iznenadio dolazak bivšeg britanskog premijera Tonya Blaira.

“Da. Prvo, zato što je Tony Blair Laburist, pripada socijalističkoj grupaciji, a EPP kojem pripada HDZ je dosta striktan u tom pogledu i drži se svojih članova i postoje ugledni članovi na razini Europe koje je HDZ mogao pozvati. Meni je drago da je došao jer je on, objektivno govoreći, zanimljiva osoba. Bio je jedan od vatrenih zagovornika intervencije u Iraku i sa tog stanovišta je kontroverzna osoba. Nema sumnje da je on među 10-ak najuglednijih političkih Europaljana koji nije na političkoj funkciji u ovom trenutku i s tog stanovišta je naravno zanimljiva osobia. Neobičan izbor za HDZ. Ali zanimljivo ga je bilo čuti”, rekla je Pusić.Neki spekuliraju kako je Blair došao da postane medijator u nekom od još uvijek nezatvorenih pitanja između Hrvatske i Srbije. Ili on ima neki svoj interes?

“Naravno da to postoji kao mogućnost, ja zaista ne znam. Budući da je bio angažiran i kao savjetnik srbijanskog predsjednika Vučića, ta mogućnost uvijek postoji. Da se doprinese popravljanju odnosa, to bi svakako bilo dobro. Hrvatska mora imati radne odnose sa susjedima da bi mogla funkcionirati. Neke druge varijante o kojima se može spekulirati su manje poželjen. Ja bih rekla da Hrvatskoj ne bi za regionalne odnose trebali posrednici, to bismo mi to trebali biti u stanju sami voditi”, smatra Pusić.

Danas je skup veleposlanika i konzula, a postoje i neka mjesta koja tek treba popuniti, a još uvijek nema dogovora između Andreja Plenkovića i Zorana Milanovića. Ima li pomaka po tom pitanju?

“Meni se čini u zadnje vrijeme, ovako što se vidi i po medijima, da se ide prema nekom dogovoru. Inače, taj sukob koji se svodi i na razinu nemogućnosti dogovora sad već preko 30 veleposlanika, zbilja treba prekinuti jer je zaista smiješan i ne odaje dobar dojam i ne ide u onom pravcu o kojem je premijer danas govorio – da želi profilirati hrvatsku vanjsku politiku, da se Hrvatska propagira kao stabilna, ozbiljna, europski orijentirana srednjeeuropska zemlja”, rekla je Pusić.

Bivša šefica hrvatske diplomacije komentirala je i krizu u Afganistanu.

“Iz Afganistana u ovom trenutku dolaze isključivo izbjeglice, to nisu nikakvi migranti. Bavljenje migracijama je prevara. Što se tiče izbjeglica, postoje međunarodne konvencije, pravila koje smo mi sami donijeli, EU ih je donio. Nema opravdanja da se ne držimo svojih vlastitih pravila. Hrvatska ima dvije mogućnosti, prvo je, što je po meni i obveza, da se pobrine za ljude koji su pomagali, surađivali s našim pripadnicima u Afganistanu i drugo, ima glas u UN-u i u Komisiji za ljudska prava UN-a, ima glas u EU-u, u Vijeću Europe… Nismo zemlja koja može diktirati tu politiku, ali možemo imati stav, politiku i založiti se za zajedničku humanu politiku prema tim ljudima”, kazala je Pusić.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI