Po istraživanju Promocije Plus, koju je naručio i platio Vrdoljakov HNS, nova Kukuriku koalicija pobjeđuje u Zagrebu!

Ako HNS bude imao sredstava naručiti i platiti još jedno istraživanje Promocije Plus, neposredno pred lokalne izbore u Zagrebu, tada bi nova Kukuriku koalicija mogla dobiti i natpolovičnu većinu glasova u Gradskoj skupštini, a HNS-ovka Anka Mrak Taritaš uvjerljivo pobjediti Bandića i sve ostale protukandidate i kandidatkinje. No, što će se dogoditi kada se probude nakon izborne noći i hoće li Bernardiću i Vrdoljaku tada pasti Mrak na oči

Da je prvi travanj onda bi najnovije istraživanje agencija Promocije Plus, u kojem nova Kukuriku koalicija dobiva najviše mandata u Zagrebu, mnogi shvatili kao prvorazrednu prvotravanjsku šalu. No, s obzirom da je do prvog travnja ostalo nepuna tri tjedna, onda objava najnovijeg istraživanja spomenute agencije više je tragikomična nego li realna. Tako je, po tom istraživanju, SDP i dalje najjača stranka u glavnom gradu, dok je HNS treća stranka po popularnosti. Čudno je da je ruinirani SDP, koji nikako da se konsolidira nakon Milanovićeva odlaska i Bernardićeva dolaska, i koji nema svog kandidata za zagrebačkog gradonačelnika, a još nije siguran hoće li podržati HNS-ovku Anku Mrak Taritaš bude najjača stranka u Zagrebu. Tim prije što se u SDP-u još uvijek vode frakcijske borbe i što novi predsjednik SDP-a Davor Bernardić nema autoritet koji je imao njegov prethodnik, te se ponekad ne zna, tko zapravo u toj stranci vuče konce- on, Rajko Ostojić, Zlatko Komadina ili netko četvrti.

Po Promociji Plus, SDP-u raste rejting, unatoč svađama i nesuglasicama unutar stranke

Bernardić nije bio u stanju nedavno smjeniti ni Igora Dragovana, kojem se kasnije ispričavao, a do pobune u SDP-u je došlo i oko izbora zamjenika Zorana Milanovića u Saboru. Naime dok se u Hrvatskom saboru potvrđivalo da će Zorana Milanovića u SDP-ovim saborskim redovima zamijeniti Alen Prelec, načelnik općine Brdovec, dio SDP-ovih zastupnika je za vrijeme glasovanja izašao iz sabornice, dok je Ranko Ostojić glasao protiv. Napuštajući vjećnicu dio SDP-ovaca je željelo iskazati neslaganje s odlukom predsjednika stranke Davora Bernardića da baš Prelec bude zamjena Milanoviću. Sve te nesuglasice i otvorena protivljenja značajnog dijela SDP-a odlukama novog predsajednika Davora Bernardića idu u prilog tezama političkih analitičara da će ta stranka loše proći na predstojećim lokalnim izborima, pa se, tim prije, najnovije istraživanje Promocije Plus, po kojem je SDP i dalje najjača stranka u Zagrebu, doimlje neozbiljnim i nevjerodostojnim.
Po tom istraživanju lista SDP-a za Gradsku skupštinu osvaja 20,7 posto glasova, druga je lista Bandić Milan 365 sa 17,2 posto, a zatim slijede HNS sa 15,5 posto, Sandra Švaljek i njezina lista sa 15,1 posto te HDZ sa 14,2 posto glasova. A da bi dojam bio još jači, u tom istraživanju koje je naručio Vrdoljakov HNS, zajednički izborni nastup SDP-a i HNS-a jamče još bolji rezultat. Tako bi u slučaju dogovora na lijevom centru, pobjednik bio savez SDP – HNS – HSS – HSU sa 31 posto, BM365 osvaja 27,1, Sandra Švaljek i HSLS 22,4 posto, a HDZ ostaje na približno istoj biračkoj podršci.

Što je Vrdoljaku i Bernardiću milo to im se i snilo

Dakle, po tom istraživanju SDP i HNS mogu računati s relativnom većinom mandata, što osigurava dobru startnu poziciju u kasnijim pregovorima. Drukčije rečeno, što je Vrdoljaku i Bernardiću milo to im se i snilo. A koliko je vjerodostojna ovo naručeno istraživanje govori i njihova usporedba s rezultatima prošlih lokalnih izbora u svibnju 2013. godine. Tada su SDP, HNS i nekoliko manjih stranaka osvojili 25,3 posto, a sada bi, po Promociji Plus, ta nova Kukuriku koalicija u Zagrebu osvojila rekordnih 31 posto. Odmah se postavlja pitanje kako sada SDP uopće može biti jači u Zagrebu nego prije četiri godine, kada je ta stranka bila na vlasti u Hrvatskoj i kada u SDP-u nije bilo otvorenih frakcijskih borbi kao sada. Tada je SDP imao svog kandidata za zagrebačkog gradonačelnika, bio je to Rajko Ostojić, a kampanju mu je vodio i logoističku potporu davao aktualni predsjednik SDP-a Davor Bernardić. Danas SDP nema svog kandidata a ne zna se hoće li podržati ni HNS-ovku Anku Mrak Taritaš, a sve češće svađe i nesuglasice unutar stranke samo slabe njihov rejting pred lokalne izbore. Ne treba zaboraviti da ni afera ‘Dnevnice’, bez obzira što se proširila i izvan tadašnje Milanovićeve Vlade, na SDP neće ostaviti traga, pa se, imajući sve to u vidu, najnovija anketa Promocije Plus, koju je naručio i platio HNS doima neozbiljno i nevjerodostojno. Ako Vrdoljakov HNS bude imao sredstava naručiti i platiti još jedno istraživanje Promocije Plus, neposredno pred lokalne izbore u Zagrebu, tada bi nova Kukuriku koalicija mogla dobiti i natpolovičnu većinu glasova u Gradskoj skupštini, a HNS-ovka Anka Mrak Taritaš uvjerljivo pobjediti Bandića i sve ostale protukandidate i kandidatkinje. No, što će se dogoditi kada se probude nakon izborne noći, i hoće li Bernardiću i Vrdoljaku tada pasti Mrak na oči.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI