PO ZAKONU MOGU TRAJATI 60 DANA: Evo koja su pravila za trgovce, a što kupci mogu očekivati

Damir Spehar/PIXSELL

Sezonska sniženja koja po zakonu mogu trajati 60 dana počinju od ponedjeljka.

No, građani i dalje imaju prigovora na trgovačke prakse tijekom sniženja.

Neki od njih ističu kako trgovci namjerno stavljaju nižu cijenu kao s popustom, a ta je cijena prvotno bila takva pa građani smatraju da neki popusti ne pokazuju realno stanje.


Prema zakonu, na artiklu snižena cijena treba biti jasno vidljiva i čitljiva. Uz nju, mora biti istaknuta i cijena u redovitoj prodaji.

“Baš znam nekada primijetiti da bi cijena neposredno prije sniženja malo porasla pa onda bi bila spuštena i onda bi se s popustom na neki način opet vratila na cijenu kakva je bila prije tog povećanja, zapravo redovnu cijenu”, rekla je Viktorija, piše Dnevnik.hr.I tijekom sniženja potrošač ima potpuno pravo na reklamaciju, zamjenu proizvoda ili povrat novca ako je kupio robu s nedostatkom. Ako pak kupuje online, vrijedi rok od 14 dana da se predomisli i vrati proizvod.

“Vidimo sniženja 70 posto ili onu igru riječima do 70 posto, a kad potrošači uđu u trgovinu vide da je to sniženje 15 do 20 posto i osjećaju se kao da su na neki način prevareni. Međutim, potrošači rijetko to formalno prijavljuju tako da tu nema formalnih prijava, ali to je definitivno zavaravajuća poslovna praksa”, rekla je Tajana Popović Filipović iz Centra za edukaciju i informiranje potrošača.

Takva je praksa zakonom zabranjena. Spremne su i izmjene zakona pa će trgovac ubuduće morati istaknuti koliko je sniženi proizvod stajao posljednjih 30 dana prije sniženja. Nažalost, već se pola godine čeka izglasavanje u Saboru pa će još ovo zimsko sniženje biti po starim pravilima.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI