POBJEDA MACRONA JE POBJEDA EUROPE? Francuskom predsjedniku na pobjedi čestitali europski čelnici, uključujući Vučića, Kolindu, Scholza i mnoge druge

Foto: EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

U nedjelju su se u Francuskoj održali predsjedničku izbori na kojima je dosadašnji predsjednik Emmanuel Macron izborio drugi mandat ispred desničarske kandidatkinje Marine Le Pen. Macronu su vrlo brzo čestitali i brojni europski čelnici.

“Pobjeda Emmanuela Macrona na francuskim predsjedničkim izborima je veličanstvena vijest za cijelu Europu”, poručio je talijanski premijer Mario Draghi.

Njemački ministar financija Christian Lindner istaknuo je da je ujedinjena Europa najveći pobjednik nakon Macronove pobjede na desnom Marine Le Pen, prenosi Reuters.

“I vaši birači danas su pokazali snažnu predanost Europi. Drago mi je da ćemo nastaviti našu dobru suradnju”, napisao je njemački kancelar Olaf Scholz na Twitteru.

Čestitkama se priključila i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, poručivši na Twitteru da će „zajedno unaprjeđivati Francusku i Europu“.

„U ovom turbulentnom periodu trebamo čvrstu Europu i Francusku totalno predanu suverenijoj i strateški snažnijoj Europskoj uniji“, kazao je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, a prenosi Reuters.

Macronu je čestitao i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, kazavši kako njegova pobjeda znači da su „srpsko-francuski odnosi na dobrom putu da dosegnu nove granice“.

Britanski premijer Boris Johnson u čestitci je naglasio kako je Francuska jedna od “najbližih i najvažnijih” britanskih saveznika te da se, također, raduje nastavku suradnje s Macronom.

Hrvatski čelnici također su čestitali Macronu. Uz predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, pobjedu je čestitala i bivša predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI