POBJEDA MELONI ZATRESLA EUROPU: ‘Želimo vjerovati da se u Italiji ne vraća fašizam’

Foto: Screenshot HRT

Ujedinjena talijanska desnica koju čine stranke Braća Italije, Liga i Naprijed, Italijo, osvojila je uvjerljivu većinu u oba doma talijanskog parlamenta. Privremeni izborni rezultati pokazali su da Braća Italije Giorgie Meloni vode s gotovo 26 posto glasova, dajući vjetar u leđa koaliciji desničarskih stranaka za osvajanje većine u oba doma parlamenta. Najveća stranka u koaliciji lijevog centra, Demokratska stranka Enrica Lette, osvojila je 19 posto glasova. Situaciji u Italiji za HRT je komentirao analitičar Goran Bandov.

“Uspjeh Giorgije Meloni je zapravo njezin uspjeh. Ne zapravo što su drugi bili puno lošiji. Bila je dosljednja onome što je govorila u zadnje vrijeme. Stranku je s 4 posto podigla na 26 posto. Birači su prepoznali upravo nju kao osobu koja ih može voditi naprijed”, rekao je vanjskopolitički analitičar Goran Bandov HRT-u.

Što uvjerljiva pobjeda Meloni – nekad najmlađe ministrice u povijesti zemlje – govori o ponudi na političkoj ljevici u Italiji?

“Glasovi su raspoređeni tako da jedank broj glasova imaju i ljevica i desnica. Razlika je u zastupničkim mandatima u Senatu. Kompliciran je izborni sustav i pogoduje onima koji dobiju pokoji glas više u svakoj izbornoj jedinici.”

S obzirom da su izbori u Italiji okončani velikim trijumfom desnice, pojavile su se tvrdnje o povratku fašizma u Italiji.



“Duboko želimo vjerovati da se u Italiji ne vraća fašizam. To bi bilo izrazito opasno za Italiju, Europu, pogotovo za talijanske susjede. Jedno su izjave u kampanji, a drugo je vođenje države. Očekujemo potpuno drugi smjer.”

Odnosi s Hrvatskom

U kampanji desnica je koketirala s teritorijalnim pretenzijama, pa i prema Hrvatskoj.

“Hrvatska mora biti oprezna, ali ne smijemo slučajno sami dizati tenzije bez ikakve potrebe. Ranije objave Giorgije Meloni govore da se nije dovoljno suočila s prošlošću i koketirala je s fašističkim idealima. Prije 20-ak godina rekla je da je Benito Mussolini dobar političar. A znamo da je on bio glavni saveznik Adolfa Hitlera. Ona je ipak na izborima shvatila da to nije smjer koji građani Italije podupiru. Zbog toga je dobila i birače iz centra”, pojašnjava profesor Bandov.

Što bi sve mogli biti testovi izdržljivosti pobjedničkog koalicijskog trokuta Meloni, Matteo Salvini, Silvio Berlusconi?

“Njih dvojica već dugo upravljaju s nizom procesa u državi. Oni su ipak u manjinskoj poziciji te će im biti teško sada biti u toj poziciji. Na osobnoj razini će biti prvi izazovi. Drugi izazovi su reforme, radi se o trećem gospodarstvu po jačini u eurozoni.” Dodaje da je buduća premijerka bila velika obožavateljica Vladimira Putina, ali da se to značajno promijenilo nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI