Počela akcija oslobađanja zapadnog Mosula

/commons.wikimedia.org

U ponedjeljak, 20. veljače, oko 4:15 sati ujutro, iračka vojska započela je operaciju oslobađanja zapadnog dijela drugog po veličini iračkog grada Mosula, koji je pod okupacijom snaga terorističke organizacije „Islamska država“. U operaciji sudjeluju postrojbe iračke vojske, iračkog Ministarstva unutarnjih poslova, kao i postrojbe narodne samozaštite

Zapovijed za otpočinjanje napada izdao je vrhovni zapovjednik OS Iraka premijer Haidar Al-Abadi, priopćili su irački mediji, a o početku operacije izvjestio je i predsjednik Iraka Fuad Maasum, u svom obraćanju iračkoj javnosti.

Napad je započeo nanošenjem snažnih raketno-topničkih udara po prethodno utvrđenim ciljevima džihadista, a priopćeno je o „uništenju triju zapovjednih središta terorista“ i općem poremećaju njihovih obrambenih mogućnosti. Dio iračke Federalne policije izvodi napad na zapadni Mosul iz južnog smjera, uz prometnicu br. 1, a navodno su oslobodili 11 naselja u predgrađu Mosula i uništili neprijateljskih 20 vatrenih točaka.

U napadu sudjeluje i iračko zrakoplovstvo iz 21., 28., 35. i 55. eskadrile, kao i moderni ruski jurišni helikopteri Mi-28 „Noćni lovac“ i Mi-35, koji djeluju iz smjera zapada i napadaju mobilne terorističke grupe koje nastoje vratiti pod nadzor presječene putove prema sirijskoj granici.

Postrojbe narodne samozaštite, uz potporu snaga za brzo reagiranje iračkog MUP-a, djeluju iz smjera jugo-zapada, dok sa sjevera nastupaju snage kurdskih pešmerga.

Ne može se sa sigurnošću reći do kada će trajati pokrenuta vojna operacija oslobađanja Mosula jer se pretpostavlja kako ISIL-ove snage u zapadnom dijelu grada imaju velike količine naoružanja i utvrđenih položaja. U takvim uvjetima, vrlo važan čimbenik bit će i motivacija džihadista, za koju pretpostavljamo kako se ipak kreće u silaznoj putanji s obzirom na sveopće stanje na iračkim i sirijskim bojišnicama, kao i novouspostavljenim političkim okolnostima koje se ogledaju u aktivnoj rusko-iransko-turskoj suradnji protiv „IS“, kao i najavama nove američke administracije o bespoštednoj borbi s islamističkim terorizmom i brzom uništenju „Islamske države“.



Izvor: Geopolitika.News

Facebook Comments

Loading...
DIJELI