POČELA NOVA ŠKOLSKA GODINA! U klupama nešto više od 460.000 učenika osnovnih i srednjih škola

Photos.com

Ljetni praznici su gotovi, nema više bezbrižnosti jer je u ponedjeljak počela nova školska godina. Nešto više od 460 tisuća učenika osnovnih i srednjih škola sjest će u školske klupe. Nakon dvije godine, ovo je prvi put da je školska godina počela bez posebnih epidemioloških mjera koje su obilježile protekle dvije godine.

U školskoj godini 2022./2023. osnovnu školu pohađat će oko 310 tisuća učenika, od kojih je nešto manje od 36 tisuća prvašića, dok će ih u srednjim školama biti ukupno 154.400, podaci su Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO).

Učenike će ove godine dočekati i neke promjene. Za maturante je najveća promjena u polaganju hrvatskoga jezika, za koji će od sada ispit biti jedinstven, odnosno na jednoj razini, a esej će ponovno biti uvjet prolaznosti na tom ispitu.

Svi ispiti Državne mature sada će se polagati po novim predmetnim kurikulumima, s obzirom na to da je ove godine završen četverogodišnji ciklus njihova uvođenja.

I osmaše su dočekale promjene. Oni će pisati nacionalne ispite iz osam predmeta – hrvatskoga, matematike, biologije, fizike, kemije, prvog stranog jezika, geografije i povijesti.Nacionalne ispite, kao pilot projekt, pisat će i učenici petih razreda 81 škole i to iz hrvatskog, matematike te prirode i društva.

Srednjoškolci Grada Zagreba, Primorsko-goranske i Krapinsko-zagorske županije fakultativno će moći izabrati predmet Škola i zajednica, a u 30 zagrebačkih osnovnih i srednjih škola u prvom polugodištu počet će se provoditi pilot program izvannastavne aktivnosti Zajednica aktivnih građana.

Ove godine neće biti problema ni s pomoćnicima u u nastavi koji su osigurani za gotovo 4,5 tisuće učenika s teškoćama u razvoju u 1003 osnovne i srednje škole. Iz MZO očekuju da će broj biti i veći, s obzirom na to da zahtjevi kontinuirano pristižu.

Nova školska godina donosi i popis novih praznika. Tako će na prve praznike učenici ići već 31. listopada, kada počinje jesenski odmor, a na nastavu se vraćaju 2. studenoga.

Prvi dio zimskoga odmora počinje 27. prosinca i traje do 5. siječnja, a drugi dio zimskoga odmora traje od 20. do 24. veljače.

Proljetni odmor bit će od 6. do 14. travnja.

Nastavna godina završava 21. lipnja, a za učenike završnih razreda srednjih škola 26. svibnja.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI