Počela zajednička vojna vježba SAD-a i Južne Koreje

screenshot

Ovogodišnje vježbe održavaju se u kontekstu pogoršanih tenzija i retoričkog rata između Washingtona i Pjongjanga

Više desetaka tisuća vojnika sudjeluje u vojnoj vježbi “Ulchi Freedom Guardian” (UFG). Većinom temeljena na kompjuterskoj simulaciji, odvija se u Južnoj Koreji i trebala bi trajati dva tjedna.

Dvoje saveznika predstavljaju te manevre kao obrambene, ali su u očima Pjongjanga one provokativno uvježbavanje invazije njegova teritorija. Svake godine Pjongjang prijeti vojnom odmazdom.

Ovogodišnje vježbe održavaju se u kontekstu pogoršanih tenzija i retoričkog rata između Washingtona i Pjongjanga.

Pjongjang je testirao dvije međukontinentalne balističke rakete u srpnju za koje se čini da mogu doseći dobar dio američkog kontinenta. Reagirajući na to, američki predsjednik Dobald Trump zaprijetio je „svim mogućim sredstvima“ Sjevernoj Koreji.

Na to je Pjongjang odgovorio obećanjem da će ispliti rakete na američki teritorij Guam u Tihom oceanu. Sjevernokorejski čelnikKim Jong-Un stavio je taj plan na čekanje, ali je upozorio da njegovo izvođenje ovisi isključivo o ponašanju Washingtona



Južnokorejski predsjednik Moon Jae-In istaknuo je da je vježba UFG “potpuno obrambene prirode”. Pjongjang se time ne smije “služiti kao izlikom za provokacije koje bi pogoršale situaciju”.

Vojne vježbe potječu iz 1976., prema imenu generala koji je branio bivše korejsko kraljevstvo od kineskog zavojevača.

Pentagon je u petak priopćio da će u vježbama sudjelovati oko 17.500 američkih vojnika zajedno s vojnicima iz Australije, Kanade, Kolumbije, Danske, Novog Zelanda, Nizozemske i Velike Britanije. 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI