POČELO NAJVEĆE VJERSKO HODOČAŠĆE: Saudijske vlasti mobilizirale sigurnosne snage

Izvor: Insajder.com

Hadž je jedan od pet stupova islama i svaki muslimanski vjernik trebao bi ga obaviti barem jednom u životu ako za to ima sredstava. Stoga se i danas više od dva milijuna muslimana uputilo na godišnji hadž u Saudijsku Arabiju.

Organizatori su potvrdili kako se ukupno 2,5 milijuna vjernika iz inozemstva i Saudijske Arabije prijavilo za ovogodišnji hadž, a više od 1,8 milijuna viza, vjernici su dobili putem interneta. Pred saudijskim kraljevstvom je golem logistički izazov: koordinirati najveće vjersko okupljanje u svijetu. Odmah su upozorili da neće tolerirati nikakav pokušaj politiziranja vjerskog okupljanja u vrijeme napetosti u Perzijskome zaljevu.

Hadž se ove godine odvija u kontekstu velikih napetosti gdje je u svibnju i lipnju bilo napada na tankere, srušena je bespilotna letjelica i zaplijenjeni su tankeri. Saudijska Arabija i njezin saveznik, Sjedinjene Države, optužuju Islamsku Republiku Iran za te incidente u Zaljevu, što Iran, vodeći saudijski protivnik za prevlast u regiji, odbacuje. Svejedno 88 tisuća Iranaca prijavilo se za hadž ove godine te će ovih dana boraviti u Saudijskoj Arabiji.

Kako bi se izbjegle tragedije stampeda, poput one 2015. u kojoj je smrtno stradalo 2300 muslimanskih hodočasnika tijekom ritualnog kamenovanja Sotone, saudijske su vlasti mobilizirale na desetke tisuća pripadnika sigurnosnih snaga.

U dolinu Mina postavljeno je 35 tisuća klimatiziranih šatora, kao i svake godine kada se pretvara u golemi logor bijelih šatora za smještaj hodočasnika.



 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI