POČINJE CIJEPLJENJE NOVIM CJEPIVOM: Trobonjača: ‘Preporučuje se starijima od 60 godina, osobama koje boluju od kroničnih bolesti, te ljudima koji su na posebnim terapijama’

Foto: Pixabay/Ilustracija

Pomalo kao da smo zaboravili da je koronavirus još uvijek prisutan, ali nas posljednjih dana na njegovo prisustvo upozoravaju epidemiolozi. Ovo je već treća jesen s Covidom-19, ali i s novim cjepivom. Od ponedjeljka počinje cijepljenje novim cjepivom protiv omikron varijante.

“Radi se o tzv. omikron prilagođenim cjepivima. To su dvije vrste cjepiva od kojih jedno pokriva podvarijantu BA1, a drugo BA5. Radi se o bivalentnim cjepivima, što znači da u tim cjepivima nalazimo antigene koji će nas štititi od dva različita soja virusa – wuhanskog i omikron podvarijanti”, rekao je imunolog Zlatko Trobonjača u emisiji Dobro jutro Hrvatska HRT-a.

Istaknuo je kako je došlo do toga jer se tijekom vremena gubi imunost koju smo stekli cijepljenjem ili preboljenjem, a zbog toga jer se sam omikron toliko promijenio mutacijama tako da je i ona imunost koju smo stekli manje učinkovita.

No, ne može svatko dobiti to cjepivo. Prvo bi trebalo proći primovakcinaciju odnosno dobiti  dvije doze Moderninog ili Pfizerovog ili jednu dozu Johnsonovog cjepiva, te se nakon toga boosterirati ovim cjepivom.

“Oni koji su boosterirani, koji su primili treću dozu, mogu se dodatno boosterirati. Ako je prošlo više od tri mjeseca od zadnje doze nema potrebe se ponovno boosterirati, a dobro je i napraviti razmak između dva cijepljenja da se izbjegnu neke komplikacije, koje su ionako rijetke, ali ovim razmakom ih još više činimo beznačajnima”, naglasio je Trobonjača.



Ovo se cjepivo preporučuje starijima od 60 godina, osobama koje boluju od kroničnih bolesti, te ljudima koji su na posebnim terapijama.

Trobonjača se osvrnuo na trenutnu epidemiološku situaciju u Hrvatskoj.

Rekao je kako smo imali epidemiološki val koji nije bio toliko intenzivan po broju detektiranih slučajeva, ali vjerojatno je broj ukupnih nedetektiranih slučajeva bio veći nego što mi mislimo.

“Taj val se sada smiruje, ali na jesen možemo očekivati povećanje epidemije jer su se djeca vratila u školu i ljudi na radna mjesta, te više boravimo u zatvorenim prostorima”, rekao je.

No, nada se kako neće epidemijske posljedice biti onakve kakve su bile u delta epidemiji jesenas jer smo stekli određenu imunost.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI