POČINJE LJETNO RAČUNANJE VREMENA: Evo kakve su promjene

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Uskoro dolaze duži dani jer se mijenja računanje vremena. U noći sa subote na nedjelju u 2 sata počinje ljetno računanje vremena. Kazaljka na satu pomaknut će se za jedan sat unaprijed odnosno u 2 sata se računa kao 3, objavio je Državni zavod za mjeriteljstvo.

Vlada je 27. siječnja donijela Uredbu o ljetnom računanju vremena sukladno Zakonu o računanju vremena za ovu te 2023., 2024., 2025. i 2026. godinu, kojom se u pravni poredak RH prenosi Direktiva Europskog parlamenta i Vijeća.

U Državnom zavodu ističu da se sat, koji se 30. listopada zbog pomicanja za jedan sat unatrag pojavljuje dva puta između 2 i 3 sata, prvi put označava kao sat 2A, a drugi put kao sat 2B.

Takvim prelaskom na ljetno računanje vremena sunce će kasnije izlaziti, ali će kasnije i zalaziti. Zbog toga će dani imati manje svjetla u jutarnjim, ali više svjetla u popodnevnim satima.

S ljetnim računanjem vremena dolaze i promjene za vozače. Od nedjelje većina vozila danju ne treba imati upaljena svjetla. No, to ne vrijedi za motocikle i mopede.Facebook Comments

Loading...
DIJELI