POČINJE NOVI NAČIN ODVOŽENJA KOMUNALNOG OTPADA: Evo kakve će biti kazne za nepoštivanje propisa

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Novi način usluge odvoženja komunalnog otpada na području Grada Zagreba počinje u subotu, 1. listopada. Taj novi način ima dvije osnovne pretpostavke – spremnici napokon idu pod kontrolu korisnika, a uvest će se sustav koji potiče korisnika na odajanje otpada na način da plaća pravu količinu miješanog komunalnog otpada koji proizvede, rekao je Davor Vić, direktor zagrebačke Čistoće.

U emisiji Dobro jutro, Hrvatska HRT, Vić je istaknuo kako su se “pojavom službenih, standardiziranih vrećica u trgovinama, pojavile i krivotvorene vrećice, a to je kazneno djelo”.

Rekao je kako je originalna vrećica zaštićena.

Treba naglasiti kako će i dalje biti žute vrećice u koje će se odvajati plastika i metal, a kako je istaknuo Vić, one će i dalje biti dostupne. U listopadu kreće podjela, a građani mogu doći i u Vukovarsku ulicu u Zagrebački holding gdje mogu preuzeti te vrećice, ali i kupiti standardizirane plave.

Govorio je o standardiziranim boksovima za spremnike namijenjene javnim površinama te naglasio kako to nije potrebno ako su spremnici u haustoru zgrade ili dvorištu.



“Boks za spremnike je krajnje rješenje, ako se spremnici ne mogu drugačije postaviti. To je jedini način da se spriječi ono što imamo danas, a to je da spremnike koji su na javnim površinama koriste i savjesni, ali i oni nesavjesni pa dolazi do komunalnog nereda”, istaknuo je Vić.

Na pitanje kolike će biti kazne za građane koji se neće ponašati sukladno odluci o načinu pružanja usluge, rekao je kako će one iznositi 500 kuna za fizičke i 1000 kuna za pravne osobe.

“Također postoje i kazne koje su iz domene komunalnog redarstva, no mi očekujemo da će kazni biti sve manje”, naglasio je direktor Čistoće.

Govorio je o tome kako je Zagreb napravio cjenik usluga gdje je odnos između minimalne javne usluge i varijabilnog dijela velik, a to mora poticati korisnika da odvaja otpad.

“Što ljudi budu više odvajali otpad, računi će im biti manji. Današnji sustav to ne potiče i mi očekujemo da ćemo time doći do traženih postotaka kako ne bi plaćali kazne”, istaknuo je Vić.

Predviđeni popusti u vidu dodatnih vrećica koje se neće naplaćivati dobit će osobe koje imaju potrebe za korištenjem pelena, kao i za malu djecu do 3 godine. Podaci o tome se mogu naći na internetskoj stranici Zagrebačkog holdinga.

Na kraju je rekao kako je Čistoća obavezna korisnicima isporučiti sve kante.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI