POČINJE SEZONA GODIŠNJIH ODMORA: Pripremite šešire i zaštitnu kremu za sunčanje

Pixabay

S produljenim blagdanskim vikendom zakoračili smo u početak ljetnog razdoblja i početak godišnjih odmora.

Kakvo nas vrijeme čeka u sljedećih nekoliko mjeseci, prognozirala je dr.sc Branka Ivančan Picek, ravnateljica Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Najavila je ekstremno toplo i suho ljeto.

“Mi smo upozoravali, a to govori i naša klimatologija i podaci iz prošlosti, da je lipanj jedan od najnestabilnijih mjeseci u Hrvatskoj, pogotovo kontinentalnoj. Ove visoke temperature, velika količina vlage, ali i povremeni dotoci hladnog zraka sa sjeverozapada uvjetuju velike nestabilnosti kojima smo svjedoci”, rekla je Ivančan Picek za HRT.

Napomenula je kako brzo zaboravljamo što je bilo prethodnih godina te se stoga svaka nova godina čini “najgorom po pitanju vremena”. No, svake se godine dogodi olujno nevrijeme praćeno tučom koje uzrokuje velike štete.



“Državni hidrometeorološki zavod izdaje upozorenja prije vremenskih neprilika, stoga RH u sklopu DHZ-a razvija radarsku mrežu meteoroloških radara. Četiri su nova i suvremena radara u funkciji”, rekla je Ivančan Picek.

Dodala je kako oni ukazuju na pojavu olujnog nevremena nekoliko sati unaprijed.

Za nekoliko sljedećih mjeseci prognoze pokazuju kako će biti ekstremno toplo vrijeme te sušnije u većem dijelu godine, napomenula je ravnateljica DHMZ-a.

“No, to ne znači da u određenim periodima neće doći do prodora hladnijeg zraka i olujnog nevremena kao posljedica toga. Moramo na to biti spremni i prilagoditi se. Klimatske promjene su ovdje, a one sa sobom nose još veći rizik od ekstremnih vremenskih pojava”, zaključila je Ivančan Picek.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI