POČINJE ZIMSKO RAČUNANJE VREMENA: U noći na nedjelju spavat ćemo jedan sat duže, evo koje su još novosti

Dusko Marusic/PIXSELL

U noći sa subote na nedjelju, 31. listopada u tri sata ujutro počinje zimsko računanje vremena.

To znači da ćemo spavati jedan sat duže jer se pomicanjem za jedan sat unatrag vrijeme u tri računa kao dva sata.

Osim toga, od 1. studenoga obvezna je vožnja s upaljenim svjetlima, a od 15. studenoga i zimska oprema na vozilima.


Pomicanje sata odrazit će se na željeznički promet. Naime, vlakovi će se zaustaviti na jedan sat u kolodvorima u kojima se zateknu kako bi bili u skladu s voznim redom.

Povratkom na zimsko računanje vremena mijenjaju se i razdoblja dnevnih tarifa za obračun električne energije pa će se ona prema višoj tarifi obračunavati od sedam sati do 21 sat, a prema nižoj tarifi od 21 sat do sedam sati.Policija je izvijestila da će korištenje dnevnih/kratkih svjetala danju biti obvezno od 1. studenoga do 31. ožujka, a korištenje zimske opreme na vozilima od 15. studenoga do 15. travnja.

Za vozače mopeda i skutera vrijedi poseban naputak, a to je da oni tijekom cijele godine moraju imati upaljena kratka svjetla. U slučaju nepoštovanja te odredbe platit će kaznu od 300 kuna.

Slično vrijedi i za bicikliste, koji od prvog sumraka do potpunog svanuća te u slučaju smanjene vidljivosti na biciklu moraju imati upaljeno jedno bijelo svjetlo na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla. Nepoštovanje te mjere kažnjava se s 500 kuna.

Za vrijeme zimskih uvjeta na cestama zabranjuje se promet motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilom, navodi policija.

Vozači su također dužni, prije uključivanja u promet, na vozilu očistiti zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg, led ili vodu.

Oni koji se neće pridržavati mjera morat će platiti kazne. Tako će pravne ili fizičke osobe, vlasnici vozila koja ne budu imala propisanu zimsku opremu morati platiti kaznu od 5000 kuna do 15 tisuća kuna.

Za isti prekršaj kaznit će se od 1500 do 5000 kuna odgovorna osoba u pravnoj osobi i u tijelu državne vlasti ili tijelu jedinice lokalne ili područne samouprave.

Vozač će zbog tog prekršaja dobiti kaznu od 1000 kuna.

Policija će vozačima čija vozila ne budu imala zimsku opremu narediti da odmah prekinu vožnju ili da nastave kretanje na cesti na kojoj je to dopušteno ili pak da upotrijebe zimsku opremu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI