POČINJU PREGOVORI OKO DIPLOMATSKIH KVOTA: Spominju se imena kumova i zaboravljenih političara

Foto: Milan Sabic/PIXSELL

Izgledno je da se premijer Andrej Plenković i predsjednik Zoran Milanović nisu dogovorili oko imenovanja predsjednika Vrhovnog suda, ali je isto tako izgledno da bi predsjednik Vrhovnog suda trebao postati predsjednikov kandidat Radovan Dobronić, na kojega je silom prilika pristao i premijer.

Dobronića će tako u Saboru podržati HDZ-ovci, a na Milanoviću i Plenkoviću novi su dogovori.

Naime, počeli su pregovori oko popunjavanja diplomatskih kvota, no upućeni svjedoče kako je to dugotrajan proces te da će se dogovori voditi postupno.

”Predsjednik Milanović inzistira na tome da se kvota otvorenih diplomatskih pozicija popuni potpuno ravnopravno, odnosno po principu pola-pola, dok Plenković nastoji progurati većinu tih kadrova”, objašnjava sugovornik blizak Milanoviću za Dnevno.hr.

Plenković po tom pitanju nema namjeru popustiti, no izgleda da ni Milanović na ovu temu ne misli trgovati.



”On može zaboraviti na to da će uvjetovati Milanovića podrškom Dobroniću, to je pokušano, ali Plenkovićev ego se očito teško nosi s time da mora popustiti Milanoviću, prvo je to morao učiniti oko Dobronića, a sada će biti primoran to učiniti oko veleposlanika. Zato se i jest otezalo oko imenovanja predsjednika Vrhovnog suda, no Plenković izgleda i sam uviđa da mu taj princip kojega provodi ne ide u prilog”, ocjenjuje sugovornik iz predsjednikova tima te kaže da je Milanović HDZ-ovce nadigrao dobrim kandidatom.

“Dobronić ima potporu javnosti zbog presude o švicarskim francima, s tim se HDZ nije smio igrati”, smatraju u HDZ-u. Koga bi za sada u svojoj kvoti Milanović poslao u diplomaciju u njegovom Uredu ne otkrivaju, spekulira se tek o njegovom kumu Jošku Klisoviću koji je zainteresiran za veleposlaničku fotelju u Londonu, kojom bi rado zamijenio onu u Gradskoj skupštini.

Navodno Milanović u diplomaciju želi poslati i bivšu ministricu vanjskih poslova Vesnu Pusić. Diplomatskoj fotelji u Vatikanu nada se i bivši HDZ-ov šef diplomacije Davor Ivo Stier, a i Plenkovićev rival sa stranačkih izbora Miro Kovač također se nada povratku u diplomaciju, no upućeni svjedoče da on Pariz kojega očekuje neće vidjeti, spekulira se da bi umjesto njega u francusku prijestolnicu trebao aktualni ravnatelj SOA-e Danijel Markić.
Na čelno mjesto SOA-e očekuje se, kao što smo najavljivali, imenovanje profesora Mirka Bilandžića.

Oko veleposlanika u Washingtonu ne bi trebalo biti nesuglasica između Milanovića i Plenkovića. Ideja je da Pjera Šimunovića zamjeni Vladimir Drobnjak kojega podjednako cijene oba državnika.

U NATO-u mandat istječe Mariju Nobilu te će se oko toga imenovanja koplja ipak lomiti jer i Milanović i Plenković žele svojeg čovjeka u toj instituciji.

Mandat uskoro istječe i Jošku Buljeviću u Finskoj, Veselku Grubišiću u Crnoj Gori, a otvoreni su gotovo svi konzulati u Njemačkoj, BIH, Americi i Kanadi.

Kairo bi uskoro trebao napustiti Tomislav Bošnjak kojem također ističe mandat, baš kao i Petru Ljubičiću u New Delhiju te Jasni Mileti u Rabatu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI