POČINJU PREGOVORI ZA ULAZAK U EU? Sjeverna Makedonija korak bliže željenom cilju

Pixabay

Sjeverna Makedonija dugo je čekala početak pregovora za prijem u Europsku uniju, no izgledno je kako bi se to moglo brzo promijeniti. To je naznačio u utorak u Skopju predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

“Zajedno smo na rubu mogućeg proboja u procesu pristupanja vaše zemlje EU”, rekao je Michel na tiskovnoj konferenciji s Dimitrom Kovačevskim, premijerom Sjeverne Makedonije.

Bugarska je potkraj 2020. blokirala pokretanje pregovora o članstvu u EU-u sa Sjevernom Makedonijom, u sporu povezanom sa zajedničkom poviješću, jezikom i pravima bugarske manjine u Sjevernoj Makedoniji.

Francuska je nedavno predstavila različite kompromisne opcije u pokušaju da postigne napredak po tom pitanju, zaokružujući svoje šestomjesečno predsjedanje EU-om.

Ovi prijedlozi Francuske uključeni su u pregovarački okvir EU-a koji je sada predan Sjevernoj Makedoniji s ciljem dobivanja potpore.Poticanje početka pregovora sa Sjevernom Makedonijom također pospješuje ulazak Albanije, koji je blokiran jer EU obrađuje zahtjeve obje zemlje zajedno.

Prije bugarskog veta, i Grčka je nekoliko godina blokirala pristupanje Sjeverne Makedonije.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI