POD ISTRAGOM TALIJANSKE FINANCIJSKE POLICIJE: Je li vlasnik goleme jahte Putin?

EPA/Fabio Muzzi

Na suhom vezu u toskanskom gradu Massi nalazi se golema jahta Šeherzada. Ona je trenutno pod istragom talijanske financijske policije zbog sumnje da je u vlasništvu ruskog predsjednika Vladimira Putina. 

Jahta duljine 140 metara procijenjena je na oko 700 milijuna dolara.

Otkad je Rusija napala Ukrajinu prošlog mjeseca, u Europi je zaplijenjeno nekoliko jahti ruskih oligarha.

Jahta Šeherezada se radi održavanja već nekoliko mjeseci nalazi u brodogradilištu u gradu Massi, nedaleko od poznatih toskanskih kamenoloma Carrara mramora.

Izvor blizak tijelima koja provode istragu rekao je za AFP da bi istraga mogla biti okončana za nekoliko dana.“U fazi smo produbljivanja istrage, taj dio je kompliciran. Nije uvijek lako utvrditi vlasništvo”, rekao je izvor.

Inače, jahtu je 2020. izgradio njemački Lurssen. Šeherezada ima dva heliodroma, bazen i kino, a plovi pod zastavom Kajmanskih otoka. Prema novim izvještajima jahta je u vlasništvu tvrtke registrirane na Marshallovim otocima.

Šeherezada je do sada dva puta plovila, jednom 2020. i drugi put 2021., u ljetovalište Soči na Crnom moru.

New York Times je objavio da su američke službe prikupile dokaze koji povezuju Putina s luksuznom jahtom.

Ipak, iz kompanije Italian Sea Group, vlasnice brodogradilišta u gradu Massi, objavili su kako jahtu “nije moguće povezati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom”. To se temelji na “dokumentaciji koju kompanija posjeduje i na nalazima istrage koju su provela relevantna tijela”, rekao je vlasnik brodogradilišta.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI