PODIGNUTA KAZNENA PRIJAVA PROTIV SRBIJANSKE PREMIJERKE ZBOG POZIVA NA EUROPRIDE: ‘Počinila kaznena djela ometanje pravde i izazivanje panike i nereda’

Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Više javno tužiteljstvo u Beogradu potvrdilo je u utorak da je zaprimilo kaznenu prijavu protiv srbijanske premijerke Ane Brnabić zbog pozivanja pripadnika LGBT zajednice u šetnju u okviru manifestacije Europride, iako taj javni skup, prethodnom odlukom ministarstva unutarnjih poslova, nije bio dopušten.

U valu reakcija na Europride i istodobni skup protivnika te manifestacije, održane 17. rujna, prijavu tužiteljstvu zbog kaznenih djela ometanja pravde i izazivanja panike i nereda, predala je Radmila Vasić, zastupnica oporbenog konzervativnog pokreta Dveri.

Skup Europride organiziran je u subotu, uz brojne kontroverze i velike napetosti, praćen incidentima unatoč angažiranju jakih policijskih snaga.

Unatoč dugotrajnoj neizvjesnosti i nejasnoćama unutar same vlade je li povorka Europride odobrena ili nije, nekih tisuću sudionika LGBT zajednice i građana koji su ih podržali, prošlo je skraćenom rutom do stadiona Tašmajdan, uz jako policijsko osiguranje.

U beogradskom javnom tužiteljstvu u utorak je saslušano šest osoba zbog nereda tijekom Europridea i skupa njegovih protivnika, održanog u subotu, a za tri osobe predložen je pritvor.

Tužiteljstvo je priopćilo da će u daljnjem tijeku postupka u odnosu na sve osobe ispitati kao svjedoke policijske službenike, svjedoke oštećenih i očevice, te prikupiti ostale materijalne dokaze, nakon čega će biti donesena odluka o daljnjem postupanju.Srbijanska premijerka Ana Brnabić zahvalila je građanima Srbije “na toleranciji” i u subotu navečer izrazila ponos što je dan kojim je završio tjedan Europridea “protekao bez većih incidenata” unatoč policijskim sukobima s desničarskim prosvjednicima.

Brnabić je poslije Europridea rekla da je “Vlada danima pozivala građane na stabilnost i da ne nasjedaju na provokacije, što je najveći broj građana Srbije i poštovao”.

Vasić je pred novinarima izjavila kako je u ime pokreta Dveri prijavu protiv Brnabić podnijela zbog postojanja sumnje da je, unatoč zabrani MUP-ovoj okupljanja, koju je potvrdio Upravni sud, uputila poziv pripadnicima LGBT zajednice da iziđu na skup te time “počinila kaznena djela ometanje pravde i izazivanje panike i nereda”.

Istaknula je da je u neposrednoj blizini održavanja Europridea trebala biti i šetnja protivnika te manifestacije, a da je Brnabić, unatoč postojanja opasnosti od nereda napada i međusobnih sukoba, nasilja, uništavanja imovine i drugih oblika narušavanja javnog reda i mira, pozvala pripadnike LGBT zajednice na okupljanje.

Podsjetila je da je Brnabić pritom zajamčila svima sigurnost unatoč činjenici da je MUP iz istih razloga zabranio taj skup i šetnju.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI