PODIGNUTE OPTUŽNICE ZBOG KORUPCIJE I ZLOUPORABE POLOŽAJA: Među optuženima Vinko Grgić i Dražen Barišić

Screenshot

Na temelju kaznene prijave Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) je otvorio istragu protiv četiri državljanina Republike Hrvatske zbog kaznenih djela koja uključuju aktivne i pasivne koruptivne radnje i zlouporabu položaja.

Među optuženima su gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić i bivši gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić.

Kako su istaknuli iz EPPO-a sva četiri slučaja povezana su s građevinskim projektima ukupne vrijednosti 22,6 milijuna eura. Šteta za proračun Europske unije u velikoj je mjeri spriječena zahvaljujući učinkovitosti istražitelja.

Naime, postoji osnovana sumnja da je I okrivljenik, kao gradonačelnik Grada Nova Gradiška od II okrivljenika stvarnog voditelja poslovanja jednog trgovačkog društva zatražio mito u zamjenu za manipulaciju postupkom javne nabave s ciljem osiguranja dodjele jednog projekta sufinanciranog od strane Europskog kohezijskog fonda u iznosu od 4.219.433,22 kuna (cca 562.000,00 €) trgovačkom društvu II okrivljenika.

Također, postoji osnovana sumnja da su III I IV okrivljenici prilagodili Dokumentaciju o nabavi, konkretno uvjete tehničke sposobnosti i kriterije za evaluaciju i bodovanje pristiglih ponuda na način da su osigurali prednost trgovačkom društvu II okrivljenika, objavili su iz EPPO-a.



Projekt je dodijeljen trgovačkom društvu II okrivljenika, uslijed čega je Grad Nova Gradiška oštećen za iznos od najmanje 90.624,21 kuna (cca 12.000,00 €), a Europski kohezijski fond za iznos od najmanje 427.228,43 kuna (cca 57.000,00 €).

Obzirom da je I okrivljenik, pored toga što je gradonačelnik Grada Nova Gradiška, ujedno i zastupnik u Hrvatskom Saboru te je zaštićen imunitetom, Hrvatski Sabor je na zahtjev Glavne europske tužiteljice dao odobrenje za pokretanje kaznenog postupka protiv I okrivljenika.

Podnošenje navedenog zahtjeva Hrvatskom Saboru, u toj je fazi postupanja bilo isključivo usmjereno na dobivanje odobrenja za vođenje kaznenog postupka protiv I okrivljenika, pri čemu ni na koji način nije dovedena u pitanje presumpcija nevinosti.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI