PODRŠKA HDZ-u U SLOBODNOM PADU? Novo ispitivanje javnog mnijenja pokazalo velik uzlet domoljuba, ali i bolji rejting Socijaldemokrata i SDP-a

Foto: Darko Tomas / CROPIX

‘Pljačka stoljeća’ u INA-i dovela je vladajuću stranku do značajnog pada popularnosti.

Otkrili su to rezultati ispitivanja javnog mnijenja “CroElecto”, prema kojima bi HDZ sada biralo 23,94 posto ispitanika, što je dva postotna boda manje nego prošlog mjeseca.

To je niži postotak i od onog kakav je HDZ zabilježio u ožujku nakon uhićenja članova Vlade, a pad potpore HDZ-u najznačajniji je na sjeveru te istoku Hrvatske.

SDP je ovaj mjesec na 15,01 posto, a zanimljiv je podatak da je najveći rast SDP zabilježio u zagrebačkoj dionici istraživanja, tamo gdje je nedugo zatim izgubio stranačko vodstvo.

Možemo bilježi neznatan pad u odnosu na kolovoz te je na 9,74 posto potpore, dok Most, podupire 9,74 posto ispitanika.



Stranke koje su značajno popravile svoj rejting su Domovinski pokret sa 7,22 posto, a slijede ih Socijaldemokrati s 3,32 posto.

Prve isplate povećanih mirovina očito su se pozitivno odrazile i na HSU kojeg u rujnu podupire 3,09 posto, a osim DP-u, HDZ-ov pad pomogao je i Suverenistima koji bilježe 2,06 posto.

Iznad jednopostotnog praga još su stranke Centar (1,95%), IDS (1,15%) te Radnička fronta (1,03%), a blizu praga je Fokus (0,92%). Stranku Ključ Hrvatske podupire 0,69% ispitanika.

Devedesetih godina dvije najveće oporbene stranke, zbog čestog koaliranja s HDZ-om u 21. stoljeću, danas zajedno nemaju jedan posto potpore: HSS (0,46%), a HSLS (0,34%).

Istraživanje je provela agencija 2X1 komunikacije između 12.9. i 23.9. na reprezentativnom uzorku od 1041 ispitanika stratificiranom po administrativnoj podjeli Republike Hrvatske na županije i njihove strukture te dodatno mjerenom po društvenim i demografskim značajkama uz brojidbenu pogrješku uzorka +/-3% prema 95- postotnom stupnju pouzdanosti.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI