PODUZETNICI TRAŽE SVOG VILIJA BEROŠA ‘Plenkoviću smjeni Horvata’

screenshot

Ukupno 730.000 radnih mjesta bit će ugroženo sljedećih dva mjeseca, a broj izgubljenih radnih mjesta u tri mjeseca mogao bi dosegnuti čak 300.000. Od predsjednika Vlade RH, zbog nedovoljnih mjera za pomoć gospodarskom sektoru, zahtijeva se smjena ministra gospodarstva Darka Horvata.

Tim analitičara inicijative GLAS PODUZETNIKA predvođen uglednim ekonomskim i političkim analitičarom dr. sc. Vukom Vukovićem proveo je detaljnu procjenu ugroženih radnih mjesta, potencijalnih otkaza i troška efikasnih mjera Vlade kojima je moguće spriječiti gospodarski kolaps.

Inicijativa predložila mjere Vladi

Kako bi izbjegli brojne otkaze u privatnom sektoru, Inicijativa je predložila Vladi mjere za spas gospodarstva čiji trošak u prva tri mjeseca iznosi 4,3 milijarde kuna, odnosno 8,6 milijardi kuna za šest mjeseci. Navedeni trošak odnosi se na odnosi na oslobađanje plaćanja poreza na dobit, doprinose i prirez te oslobađanje naplate komunalnih naknada, gradskog najma i ostalih lokalnih nameta. Također, inicijativa je predložila i jednokratno ukidanje parafiskalnih nameta u iznosu od 4,9 milijardi kuna na period od šest mjeseci.

Na subvencioniranje minimalne plaće, za koju je Vlada već donijela mjeru za dio poduzetnika i za koju prijave već traju, bilo bi potrošeno dodatnih 7,1 milijardi kuna u roku od tri mjeseca, odnosno oko 14,2 milijardi kuna na period od pola godine. Ukupni trošak navedenih mjera, i ukidanja parafiskalnih nameta bi bio oko 16,3 milijardi kuna na period od tri mjeseca, odnosno 27,7 milijarde kuna na period od šest mjeseci. Te mjere bi iznosile 4,1% udjela u BDP-u na period od tri mjeseca, odnosno 6,9% BDP-a na vjerojatniji period od šest mjeseci, što je bitno manje od postotaka BDP-a koje su predvidjele druge države.

Traže smjenu ministra Horvata

Nezadovoljni reakcijama Vlade, a pogotovo ministra gospodarstva Darka Horvata, te nedovoljnim mjerama koje će rezultirati valom otkaza, inicijativa GLAS PODUZETNIKA od predsjednika Vlade RH zahtijeva i smjenu ministra gospodarstva.„Ministar Horvat je donošenjem ovih mjera, odbijanjem prijedloga naše inicijative i svih relevantnih poslovnih udruga i stručnjaka o nužnosti otpisa poreza i doprinosa te neprimjerenim izjavama u javnosti pokazao da nije kompetentan upravljati svojim resorom u kriznoj situaciji i da ne zastupa interese hrvatskog gospodarstva i društva u cijelosti. Trebamo ministra koji će se za gospodarstvenike zalagati na jednak način kako se ministar Beroš zalaže za zdravlje.“, istaknuli su pokretači inicijative i zatražili hitno razrješenje ministra Horvata, piše Poslovni FM.

„Postavite sposobnog ministra gospodarstva i hitno osnujete Gospodarski krizni stožer u kojem moraju biti i predstavnici poduzetnika i ekonomske struke“, apeliraju iz inicijative.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI