POGREB GORBAČOVA BEZ DRŽAVNIH POČASTI: Neće doći Putin, ali ni zapadni lideri

Screenshot

Posljednji sovjetski vođa i miljenik zapada koji je doživio propast svih reformi koje je zagovarao u svojoj domovini, Mihail Gorbačov, bit će sahranjen u subotu i to bez državnih počasti. Jedino će imati počasnu vojnu stražu. Na pogreb neće doći ni ruski predsjednik Vladimir Putin kao ni zapadni lideri.

Gorbačov je poznat po tome što je pomogao okončati Hladni rat, omogućio je ponovno ujedinjenje Istočne i Zapadne Njemačke i sklopio ugovor o kontroli naoružanja sa SAD-om.

Ipak, nije uspio spriječiti raspad Sovjetskog Saveza 1991. godine. To, kao i ekonomski kaos koji je uzrokovala njegova “perestrojka”, mnogi mu Rusi nisu mogli oprostiti.

Podsjetimo, preminuo je u utorak u 92. godini.

Moskovljani će moći obići njegov lijes u impozantnoj Dvorani stupova, nadomak Kremlja.  gdje su oplakivani bivši sovjetski čelnici.Mnogi zapadni šefovi država i vlada u normalnim okolnostima bi bili prisutni, ali sada neće doći zbog Putinove invazije na Ukrajinu.

Odlazećem britanskom premijeru Borisu Johnsonu i dvoje njegovih potencijalnih nasljednika zabranjen je ulazak u Rusiju. Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je da nije dobio pozivnicu, a njegova prethodnica Angela Merkel neće doći zbog ozljede koljena.

Umjesto francuskog predsjednika Emmanuela Macrona na ispraćaju će biti Pierre Levy, francuski veleposlanik u Rusiji.

Njemački veleposlanik Geza Andreas von Geyr pozitivan je na koronavirus pa će doći njegov zamjenik.

Američki veleposlanik u Rusiji John Sullivan trebao bi prisustvovati ispraćaju, piše dpa.

Gorbačovljeva kći Irina najavila je da će pogreb biti skroman.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI