POLICIJA JE BILA BRZA I EFIKASNA: Uhićen muškarac iz Srbije zbog prijetnji smrću čelnici hrvatske manjine!

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Srbijanska policija uhitila je muškarca zbog sumnje da je prijetio predsjednici Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV), nakon zahtjeva da se hrvatski jezik uvede u službenu upotrebu, objavila je u petak javna televizija.

O ovom smo slučaju također pisali i prenijeli infomaciju da se incident dogovodio. Policija je očito bila brza i efikasna u ovo slučaju.

Uhićen je K.T. (40) iz Subotice i u pritvoru će biti 48 sati.

Sumnja se da je prije četiri dana na privatni profil Jasne Vojnić poslao poruku prijetećeg i uvredljivog sadržaja, navodi televizija RTS pozivajući se na priopćenje lokalne policije.

Vodstvo hrvatske manjine ranije ovoga tjedna objavilo je da je dobilo više uvredljivih pisama u kojima su im neki pošiljatelji poručivali kako će ih “pobiti automatom“.



Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) zatražio je od srbijanskih vlasti da otkriju pošiljatelje i da ih se uhiti.

Hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova u četvrtak je poslalo službenom Beogradu prosvjednu notu, izražavajući zabrinutost zbog brojnih prijetnji, zastrašivanja i uvreda predstavnicima hrvatske nacionalne manjine nakon zahtjeva da se hrvatski uvede u službenu uporabu.

Prijetnje su krenule da podsjetimo nakon što se pojavila inicijativa da se bunjevački govor, iza koje stoji zajednica Bunjevaca ne-Hrvata, proglasi službenim jezikom u gradu Subotici u Vojvodini.

Tome se protivi hrvatska zajednica u Srbiji koja drži da je bunjevačka ikavica dijalekt Hrvata na sjeveru Bačke, a ne standardizirani jezik te se ne može isključiti iz korpusa hrvatskih regionalnih govora.

Po uzoru na princip pozitivne diskriminacije koju po pitanju jezika gradska vlast u Subotici uvodi za Bunjevce ne-Hrvate, čelnici DSHV-a i HNV-a zatražili su od predsjednika Srbije i državnih tijela da se hrvatski uvede u službenu uporabu u Somboru, Apatinu, Baču i cijelom teritoriju Vojvodine.

Zahtjev je negativno ocijenjen u srbijanskoj javnosti, a kritizirali su ga i neki predstavnici državnih tijela i vladajućih stranaka.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI