POLICIJA OBJAVILA DETALJE: Sumnjaju da su se ovako namještali poslovi tvrtkama, a za uzvrat bi šef GSKG dobivao novac

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je priopćenje povodom uhićenja četvero ljudi u četvrtak ujutro, a koji su povezani sa zagrebačkim GSKG-om.

Policijski službenici PNUSKOK-a u koordinaciji s USKOK-om dovršili su višemjesečno kriminalističko istraživanje nad četvoricom hrvatskih državljana starosti 54, 49, 57, 51 godinu.

Sumnjiče ih za kaznena djela protiv gospodarstva, odnosno, zbog sumnje da je 54-godišnjak počinio kaznena djela primanja mita u gospodarskom poslovanju, a ostali su osumnjičeni za davanje mita.

“Sumnja se da su od početka 2020. do sredine lipnja 2021. godine u Zagrebu, osumnjičeni 54-godišnjak, kao voditelj u trgovačkom društvu u vlasništvu Grada Zagreba te ujedno i predsjednik povjerenstva za listu izvoditelja radova trgovačkog društva, koristeći svoja saznanja o planiranim građevinskim zahvatima, rekonstrukcijama i sanacijama zgrada te potrebi provođenja hitnih intervencija na objektima, a koji se financira iz uplata obveznih zajedničkih pričuva građana, s ostalim osumnjičenima dogovorio da će njihovim trgovačkim društvima i obrtima osigurati dodjeljivanje građevinskih poslova te poslova hitnih intervencija na zgradama pod upravljanjem trgovačkog društva, da će požurivati naplatu računa i osigurati pružanje drugih usluga, pod uvjetom da mu zauzvrat isplate novčanu nagradu u dogovorenom postotku od vrijednosti dodijeljenog posla te pruže i druge usluge, a na što su oni pristali”, piše u priopćenju MUP-a.

Dodaju kako je 54-godišnjak koristeći svoj položaj radi stjecanja protupravne imovinske koristi,, na razne načine pogodovao određenom broju trgovačkih društava i obrta koji se bave građevinskim radovima, održavanjem zgrada te hitnim intervencijama.
“Ta pogodovanja su se očitovala kroz pokazivanje ponuda ostalih ponuđača, kako bi vlasnici prijavljenih društava potom mogla prilagoditi i dostaviti povoljniju ponudu, dogovora kod pripreme postupaka izravnog ugovaranja, prioritetnog angažiranja kod hitnih intervencija i zahvata u odnosu na druge subjekte s liste sposobnih izvođača gradskog trgovačkog društva te kroz prioritetnu naplatu izvedenih radova, u odnosu na maksimalni zakonski rok i druga trgovačka društva i obrte”, navodi se dalje u njihovom priopćenju.



Također, sumnjaju da je 54-godišnjak od početka 2020. do sredine lipnja 2021. godine u Zagrebu, 49-godišnjaka obavještavao o aktualnim poslovima izvođenja građevinskih radova, pokazivao mu ponude drugih ponuditelja kako bi ovaj mogao sačiniti povoljnije ponude i tako dobiti poslove. Tvrde da je korištenjem svog položaja i utjecaja dogovorio poslove i prije nego što bi bile pribavljene ponude drugih zainteresiranih izvođača, a za što je dogovoreno da će mu zauzvrat 49-godišnjak isplaćivati novčanu naknadu i obaviti rekonstrukciju njegovog stana, bez naplate usluge radova.

Također, sumnjaju da je u travnju 2020. godine omogućio zapošljavanje supruge 49-godišnjaka u gradskom trgovačkom društvu putem agencije te je tijekom studenog 2020. godine ishodio da se zaključi ugovor o radu na neodređeno vrijeme. Zauzvrat mu je 49-godišnjak obavio rekonstrukciju stana.

“Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni su predani pritvorskom nadzorniku, a Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta je podnijeta kaznena prijava”, zaključuju u priopćenju.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI