POLITIČKA OPCIJA KOJU JE ŠKORO FORMIRAO SE GASI!’ Što će se dogoditi s domoljubnim opcijama? Analitičar nema nikakvih dilema

Foto: Pixsell

U srijedu je predsjednik Hrvatskih suverenista Hrvoje Zekanović potvrdio da će se bivši čelnik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro, kao i njegova sestra Vesna Vučemilović, nakon odlaska iz stranke koju su osnovali, u Saboru priključiti njegovom zastupničkom klubu, a znači li to da se hrvatska desnica okrupnjuje i koliko je to zapravo važno za hrvatsku političku scenu, za Dnevno je komentirao politički analitičar Davor Gjenero.

Zekanović je nakon što je potvrdio vijest najavio i da će o svemu više riječi biti u petak na konferenciji za novinare te istaknuo kako će za sada Škoro i Vučemilović biti nezavisni zastupnici u Klubu Hrvatskih suverenista. Napomenuo je i da tema njihovih razgovora za sada nije bilo njihovo djelovanje kroz neku političku stranku. Što će se poslije događati, o tom-potom, dodao je. Na pitanje očekuje li da Škoro ostane na dužnosti potpredsjednika Sabora, ali sada iz redova Hrvatskih suverenista, Zekanović kaže da će se potruditi dodatno ojačati svoju poziciju.

“Do sada smo bili zakinuti u oporbenoj raspodjeli saborskih dužnosti, a sada sa šest zastupnika postajemo jedan od većih zastupničkih klubova. Što se tiče Škorina potpredsjedničkog mjesta u Saboru, ovisi po kojem će modelu doći do preraspodjele dužnosti unutar oporbenih redova“, rekao je čelnik Hrvatskih suverenista te pojasnio kako se može formirati svojevrsna koalicija pri predlaganju kandidata, što znači da bi Škoru, uz Suvereniste, za ostanak na dužnosti potpredsjednika Sabora mogli podržati neki drugi klubovi ili nezavisni zastupnici.

 

“Mislim da je to potpuno nevažno, oni su nastupili zajedno na izborima, znači potpuno je logično da su zajedno, imaju neke zajedničke interese. To nije politička opcija koja ima neki potencijal”, objasnio je Gjenero.



On dodaje da su Suverenisti “dok je Ruža Tomašić bila aktivna imali neku relevantniju političku ulogu”.

“Tako da, to je isto političko polje u kojem je Škoro djelovao i do sada. Potpuno normalno ponašanje unutar parlamenta”, ističe Gjenero.

U ponedjeljak je predsjednik Kluba zastupnika Domovinskog pokreta Stjepo Bartulica izjavio da ne bi imao ništa protiv toga da Škoro i dalje bude potpredsjednik Sabora. No, napominje Zekanović, o svemu tome će se razgovarati idući četvrtak, za kada je zakazan sastanak predstavnika oporbenih klubova.

‘Neću pridonijeti mrvljenju domoljubnih snaga’

Klub Hrvatskih suverenista nastao je nakon zajedničkog izlaska na izbore s Domovinskim pokretom. Njihova je lista osvojila 16 mandata, a četvorka predvođena Zekanovićem izdvojila se u poseban Klub.

“Nakon svega što se zbilo u Domovinskom pokretu, jasno je da ne možemo više funkcionirati kao cjelina. No, kako od prvog dana podupirem okupljanje na domoljubnom dijelu spektra, odlaskom iz Kluba DP-a sasvim sigurno neću pridonijeti mrvljenju domoljubnih snaga te ne kanim osnovati ni novi klub, ni novu političku stranku. Naprotiv, i danas želim da se razmrvljene domoljubne snage okupe”, izjavio je Škoro za Večernji list.

Međutim, Gjenero upozorava da će mrvljenje broja parlamentarnih klubova početi otežavati parlamentarnu raspravu.

‘Politička opcija koju je Škoro formirao se polako gasi’

“Ono što je problem u Hrvatskoj je to što je prenizak prag za formiranje parlamentarnih klubova. To će sada s ovim velikim mrvljenjem broja parlamentarnih klubova otežavati parlamentarnu raspravu, no to nije nešto za što bilo kakvu odgovornost snose bilo Suverenisti, bilo gospodin Škoro”, istaknuo je.

Na pitanje možemo li nakon ovog poteza Miroslava Škore govoriti o okrupnjavanju i možebitnom stvaranju neke nove desnice u Hrvatskoj, Davor Gjenero je zaključio:

“Tu nema ničega, ta politička opcija koju je Škoro formirao se polako gasi, na prostoru desnice ostaje jedina relevantna politička opcija MOST i to je to.”

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI