POLITIKA SJEDENJA NA DVIJE STOLICE: Rusija se nikako ne želi odreći dobrih odnosa sa Srbijom

Foto: Guliver Images

Potpredsjednica srpske Vlade i ministrica energetike Zorana Mihajlović nedavno je izjavila da šef ruske diplomacije svojim izjavama zloupotrebljava činjenicu da Srbija nije uvela sankcije Rusiji, pokušavajući pokazati da Srbija podržava napad Rusije na Ukrajinu, premda je Srbija glasala za rezoluciju UN-a kojom se osuđuje rat i tako jasno iskazala svoj stav po pitanju rata u Ukrajini.

Mihajlović je tada također rekla da ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, umjesto da poštuje odluku Srbije da ne uvede sankcije Rusiji usprkos pritiscima, on zloupotrebljava tu činjenicu.

Naime, prilikom prošlotjednog posjeta srbijanskog ministra unutarnjih poslova Aleksandra Vulina Moskvi, Lavrov je istaknuo da su Moskva i Beograd dosljedno privrženi načelima nedjeljivosti i jednake sigurnosti svih država “kako na Balkanu, tako i u situaciji koju je Zapad isprovocirao u Ukrajini”.

Napokon je reagiralo i rusko ministarstvo vanjskih poslova podsjećajući da oni ne zloupotrebljavaju prijateljske odnose sa Srbijom.

U priopćenju ruskog ministarstva stoji “Ocjene i izjave ruskih dužnosnika ne daju nikome povoda i prava da nam zamjera insinuacije, pokušaje ‘zlouporabe’ tradicionalno prijateljskih, poštenih odnosa Srbije koji su neizostavno izgrađeni na ravnopravnosti, poštovanju i međusobnom razumijevanju”.



Također sugeriraju kako je “očigledno Mihajlović slabo upućena u realnost” kad se govori o rusko-srpskim odnosima, piše ruska novinska agencija RIA Novosti.

Iz ruskog su ministarstva istaknuli da “Sa Srbijom imamo potpuno međusobno razumijevanje o aktualnim temama na međunarodnoj agendi. U kontaktima s partnerima otvoreno iznosimo naše viđenje situacije u Ukrajini. Poštujemo želju Beograda da u ovim teškim uvjetima održava uravnoteženu, i što je najvažnije, neovisnu liniju”.

“Naravno, riječ je o suverenom izboru, koji na Zapadu ne mogu prihvatiti i, za razliku od nas, pokušavaju izvršiti pritisak na Srbe”, zaključuje se u priopćenju.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI