POLJOPRIVREDNICI: Tolušić je kriv za trgovinski rat. Fušerski je odradio dobru ideju

Photo: Davor Visnjic/PIXSELL

Jaić tvrdi da ministar nije odradio dobar posao u vezi pravilnika jer se orijentirao isključivo na jednu skupinu uvoznika, a ne sve

Nakon što je novi pravilnik ministra Tomislava Tolušića, koji povećava takse za uvoz voća i povrća iz trećih zemalja, izazvao svojevrsni trgovinski rad sa susjednim zemljama, danas je Hrvatska udruga poljoprivrednika održala konferenciju za novinare ispred Ministarstva poljoprivrede. Udruga proziva Tolušića da je fušerski odradio dobar posao.

“Ministar Tolušić je u staroj maniri, manekenskim stilom uletio fušerski u dobar posao, dobru ideju, ali ju nije dobro izvršio. Slažemo se da je potrebna veća kontrola proizvoda, ali ne samo iz trećih zemalja nego i EU-a. Iz Poljske uvozimo robu koja je deset puta manje kvalitetnija od naše, meso iz Rumunjske i Mađarske je također nekvalitetno”, rekao je Tihomir Jaić iz Hrvatske udruge poljoprivrednika.

Jaić tvrdi da ministar nije odradio dobar posao u vezi pravilnika jer se orijentirao isključivo na jednu skupinu uvoznika, a ne sve. Tolušiću zamjera i “lošu diplomaciju”, prenosi N1 televizija.

S druge pak strane, u Hrvatskoj udruzi poljoprivrednika zadovoljni su jučerašnjim izjavama premijera Andreja Plenkovića koji je Tolušiću dao tjedan dana da sredi situaciju.

“Zahvaljujemo se gospodinu premijeru što je skužio da njegov ministar ne radi dobar posao. Odlučio ga je obuzdati, naredio mu da u tjedan dana nered koji je prouzročio dovede u red. Predlažemo gospodinu premijeru, ne ministru jer one nema vremena za poljoprivredu, već se bavi nekim drugim stvarima, tri mjere koje će pomoći malim obiteljskim gospodarstvima”, rekao je Jaić.



Prvi prijedlog je smanjenje PDV-a na hrvatske poljoprivredne proizvode da oni budu konkuretni. Jaić kaže da to imaju sve države EU-a osim Hrvatske.

Druga mjera koju predlažu Plenkoviću je uređenje sustava poticija.

“Da se po OIB-u ne može dobiti više od 10 milijuna kuna, a ne da neki poput Agrokora dobe 100 milijuna. Europska komisija nam je dozvolila da ograničimo maksimalnu isplatu poticaja. Ograničavanjem bi ostalo gotovo pola milijarde kuna da se podijelim malim obiteljskim gospodarstvima. Svako bi dobili barem 60 posto više i postala bi konkurentnije, više proizvodila izapošljavala”, predlaže Jaić.

Posljednji prijedlog je Zakon o poljoprivrednim zemljištima.

Jaić kaže da je Tolušić kritizirao bivši zakon, a u novom je bitno promijenio samo jednu stvar: “Dao je općinama pravo da odlućuje kome će ići zemlja, ništa drugo. Isto smo za to da se ograniči podjela po jednom OIB-u na 100 hektara, tako bi više dobili mali proizvođači i ne bismo imali toliko iseljavanja mladih iz Slavonije, Moslavine i ostatka Hrvatske. Nadamo se da će to gospodin premijer napraviti jer očito nema povjerenja u ministra.”

Poljoprivrednici su u principu zadovoljni samim pravilnikom, osim što tvrde da je odrađen na loš način.

“Da je ministar razmišljao, razgovarao sa susjednim zemljama, da im objasnimo kao što će im se sada objasniti nakon što je intervenirao premijer, da se sve to pripremilo danas ne bi bilo ovih problema. Ministar je kao šerif ušao u saloon i počeo pucati”, zaključio je Jaić.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI